Keresés ebben a blogban

2019. szeptember 6., péntek

Katonák és kaszárnyák

Az 1756-ban alapított 39-es gyalogezred emlékművének katonaszobrai a Medgyessy sétányon.

Debrecen első laktanyája, a ,,Pavillon" 1842-ben nyílt meg a Dobozikert mellett. Addig a lakóépületekben kellett elhelyezni az idevezényelt katonákat – emiatt plusz szobások (és háromablakosak) a régi házaink.

A Pavillon Laktanya a mai Csengő utcában.
Nagyobb fotókért kattints a képre!
A cívisvárosban több helyen is van / volt kaszárnya, amikbe egyebek mellett a 3-as honvédek, a 39. gyalogezred, a 16. közös huszárezred, a 7. cs. és kir. huszárezred, továbbá a 6-os Gábor Áron Tüzérezred kvártélyozta be magát. A fenti objektumon kívül többek között a Füredi, a Kassai és a Sámsoni úton, valamint a Péterfia és a Nyugati utcán, továbbá a Böszörményi úton is található (volt) ilyen létesítmény. Ezek mellett az egykori Gilányi-féle fogadóban is laktanya működött a mai Epreskert utcánál. A megmaradtak közül például a Csengő utcai Pavilont az egyetem gyakorlógimnáziuma kapta meg. Ez az idők során Károly Ferenc József és Bocskai István nevét is viselte, és a lovagterme miatt is híres.


A Kassai úti régi laktanya parkja, a ,,Zöld hullám"

A Kassai úti „Vilmos”-ban egyetemi karokat és más intézeteket helyeztek el. A Böszörményit és a Nyugati utcait cégek és üzletek használják.

Hagyományőrző huszáraink március 15-i parádéja a Piac utcán.
Mai fotók: Debreceni Képeslapok
A Füredi úton ma a Bocskai-lövészdandár állomásozik, a Péterfia utcai komplexumban pedig sorozóközpont és bíróság is van. Az alábbi galériánkban a régmúlt katonaéletét illusztráló képeslapokat és a katonák előtt tisztelgő relikviák felvételeit adjuk közre. Ezúttal is nagy segítségünkre volt V. Pákozdi Zoltán Károly, Vekerdi Károly és Vértesi Ferenc, akik igen sok kópiát osztottak meg olvasóinkkal a Facebook-olda-lunkon a gyűjteményeikből. Köszönet értük, és békés, jó múltidézést kívánunk.A Csengő utcai, egykori kaszárnya gazdagon díszített és szépen rendben tartott főkapuja (ma Kossuth-gimi)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.