Keresés ebben a blogban

2017. január 2., hétfő

Kálvin téri anziksz – 500 éves a reformáció

Az Emlékkertben kapott helyet 1867-ben a „Haldokló oroszlán” (ezt később a Honvédtemetőbe vitték), annak a helyére pedig a Szabadságszobor került 1902-ben. Ma a Bocskai-szobor áll itt

Debrecen belvárosának egyik legkedveltebb és legforgalmasabb helye a Kálvin tér. Itt működik az új városháza, a hittudományi egyetem és a Református Kollégium is. A terület a XIX. században még valóságos portenger volt, ahol kóbor állatok is szabadon járkáltak.


1990-ben még őrizte a park a régi vadregényes-romantikus voltát. Fotó: hagyaték

Ezt elégelte meg két áldozatkész kereskedőnk, Csanak József és Várady Szabó Lajos, akik 1861-ben megalakították az Emlékkert Társulatot.

1963-ban még őrizte régi hangulatát a tér, hiszen nem bontották le a professzori lakokat. Fotó: Fortepan

Nekik köszönhetően készülhetett el a nyugati és a keleti Emlékkert. (Tervezték a Nagytemplom előtti rész beültetését is, de ehhez nem tudták megnyerni a közvéleményt.) A mai püspöki palota felőli parknak kerítést is kovácsoltattak.


Csokonai szobra a keleti Emlékkertben. A képeslapmásolatot Vértesi Ferenc töltötte fel a Facebook-oldalunkra

A kerítés az István Gőzmalom műhelyében készült, ahol a Csokonai Színház díszes kerítése is megszületett. Emellett a szakemberek kutakat is ástak a betelepített növények öntözésére, és megkezdődött a szobrok felállítása is.Eredetileg a nyugati ligetben állt a szabadságszobor és a „Haldokló oroszlán”, ma pedig a gályarabok emlékműve és a (közben elforgatott) Bocskai-szobor található itt. A parkot 2010-ben átépítették – az alábbi képeslapon az akkor létrehozott arcát örökítette meg dr. Nagy Attila:


A Csokonai Vitéz Mihályt ábrázoló szobor szintén emblematikus alakja a Kálvin térnek. A művet többször áthelyezték, de arra szerencsére mindig ügyeltek, hogy szép park övezze.
(Fotó: Képzőművészeti Kiadó.)


Az Izsó Miklós által készített poétaszobor mögött ma az új városháza magasodik. A lebontott tanári lakok helyére emelt épület eredetileg a megyei építőipari vállalat székháza (1969) abból az időből, amikor még volt betonpaneles beruházás Debrecenben.

Mirkovszky Géza 1894-es akvarellje a téli Emlékkertről

A Csokonai-szobor körül sok odaillő szék és pad szolgálta a pihenni vágyókat. (Fotó: Szelényi László / Képzőművészeti Alap Kiadóvállalata.)


Az építőipari központról van még egy klassz felvétel a Fortepanon. Ez a kép 1978-ban készült, amikor még álltak a szép jegenyefák:Az átépített és korszerűsített objektum jobbján a Református Hittudományi Egyetem palotája (1913) pompázik. Az épületegyüttesben ma általános iskola és gimnázium működik, az alábbi képeslap készítésekor pedig tanítóképző főiskola volt. (Fotó: Csobaji Előd / Képzőművészeti Kiadó.)


A Nagytemplom mögött, az Emlékkert túloldalában terül el a Református Kollégium. A nagy múltú intézményben tanult Csokonain kívül Arany János, Fazekas Mihály, Móricz Zsigmond
és Horthy Miklós is.


Reich Károly szép illusztrációja a Református Kollégium udvaráról
a ,,Légy jó mindhalálig" 1965-ös kiadásában

A fenti hírességeken kívül szintén a Kollégium növendéke volt a debreceni fotóművész, Hapák József is. Ő 30 éve készítette a következő képeslapot. (Kiadó: Képzőművészeti.)


Az Emlékkertet egyébként akkoriban gyöngykavics és gazdag növénytakaró burkolta, és környezetbe illő színű, karfás ülőalkalmatosságokon ücsöröghettek a látogatók. Vajon mi lett ezzel a sok paddal? (Fotó: Tulok Ferenc / Képzőművészeti Alap Kiadóvállalata.)


És még egy felvétel Tulok Ferenctől: gyepszőnyeg és virágok sűrűje az Emlékkertben.
(Kiadó: Képzőművészeti Alap.)


Van egy üdvözlőkártyánk arról is, hogy Csokonai szobra hajdanán ennyire közel volt a Kollégiumhoz. A kompozíciót 1871-ben állították fel, az 1538-ban alapított intézmény mai épületegyüttese pedig 1816-ban készült el. (Reprint: Uropath.)


(Az itt megosztott képeslapokat se a netről szedtük le másoktól, hanem a valódi kiadványok alkotta gyűjteményünk példányai.)

DBKL


A főgimnázium és a HÁÉV-székház oldala a villamossínnel, 1973-ban. Fotó: Fortepan, Lencse Zoltán

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.