Keresés ebben a blogban

2015. szeptember 1., kedd

Full extrás bicikliút épül

Hegyek-völgyek között kanyarog a Zsuzsi vonat és a príma bringaút

Debrecen keleti határában, a Vámospércsi út mentén végre rendbe teszik a kerékpár- és gyalogosutat. A felújított létesítményen a Panoráma útig lehet majd biztonságosan suhanni, onnan pedig már szinte csak egy ugrás a bánki arborétum vagy akár Hosszúpályi is.

A 48-as számú főút mellett régóta van bicikliút, de már nagyon rossz állapotú volt. A minap a Mikepércsre vezető szuper, új utat próbáltuk ki, ezúttal pedig a Bellegelő-kert melletti, szintén megújuló „sztrádán” tettünk egy hangulatos és sok örömmel szolgáló tesztkört.

Az út immár végig tükörsima lesz, és sok helyen szélesebb is.
Fotók: Vass Attila Tamás / Debreceni Képeslapok

A Budai Nagy Antal utcánál kezdődő útszakaszt a kedd délelőtti kilátogatásunkig a továbbképző központ vonala és a városhatáron túli Zúzmara utca közötti szakaszon aszfaltozták már le. Ennek eredményeként ott a korábbi döcögős haladáshoz képest immár fantasztikusan egyenletesen és könnyedén lehet suhanni a sima rétegen.

Eddig volt már új burkolat az úton 2015. szeptember 1-jén

A néhol kanyargósra váltó, vadregényes út patakon és lombok alatt is fut, és az Olimpia fasornál az új élménypark is megközelíthető róla. A sokáig a Zsuzsi vonat pályája mentén haladó bringaútnak van olyan része is, ami olyan, mintha gáton pedáloznánk, mivel a két partján kb. 50 méter hosszú árkok terülnek el.

Szép szabályos lett a partfal is a töltésen

Sőt, egy másik etapon igazi víz is csillog az út mellett (ami bizony a mostani szárazságban valóságos csoda). A kis tóban pedig többek között buzogányok levelei zizegnek.


Az út menti kis tónál szerencsére a közeli patakban is víz csörgedezik

Itt is és máshol is gyakoriak a vadon termő csemegék is, például a kökény, a szeder és a csipke is. Mindezeken túl a kirándulók szép lovakkal és kecskékkel is találkozhatnak.

A csipkebogyót és a kökényt is sűrű növényzet takarja el az országúttól, tehát akár szedni is lehet majd

A Külső-Vámospércsi útról érhető el egyébként az ősi Ördög-árok is. Nagyon-nagyon jó volna ugyanakkor, ha a hétvégére beharangozott csapadék ismét bőséges volna, és akkor talán tovább gyógyulhatnának a szomjazó, szép kirándulóhelyeink: a fancsikai tavak, valamint a Vekeri-tó is!

V. A. T.

Az elkészült új szakasz 2015. szeptember 30-án, a Zúzmara utca előtt

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése