Keresés ebben a blogban

2015. szeptember 23., szerda

Evező helyett már bozótvágó kell a Vekeri-tó hídjánál

A Vekeri-tó gyászos hírmondója 2015. szeptember 23-án

Debrecen délvidéki oázisa napjainkra annyira megváltozott, mintha soha nem is lettek volna tavai. A vízi élet egykori burjánzására sajnos szinte csak a hidak és a kagylóhéjak utalnak.

Legutóbb egy hónapja, az augusztus 20-i esőzések után látogattunk ki Erdőspusztára abban a reményben, hogy az akkori időjárás csökkentette valamelyest a szárazságot. Csalódnunk kellett, mivel a kellő utánpótláshoz az egyébként bőséges égi áldás is fikarcnyinak bizonyult.

A szárazság ellenére most még szép e csalóka táj. Nyírva van a fű, és a körszín is szuper

Most ismét arra vitt az utunk – és bárcsak gyönyörködhettünk volna! De nem: a maradék víz épp csak ujjnyi széles, és olyan rövid és sekély, hogy szinte bármelyik kerti medence különb nála. És ráadásul ebben a pocsolyában is nyüzsögnek-vergődnek a kishalak. Sőt rajtuk kívül a megmaradt kacsák is igényt tartanak a pancsolásra, dézsmálásra.

Különös dolgokat produkál
 a természet: a víz helyén
 gyönyörű virágok nyíltak
Az egykori meder repedéseiből mind sűrűbben törnek elő a növények. A külső hídnál gyakorlatilag már össze is értek az új honfoglalók kérlelhetetlen csapatai, melyek emellett a növésben is fölöttébb szaporák. Ha lemegyünk közéjük, már majdhogynem nyújtózkodni kell a tengerükben, s ha be akarunk tapodni az átjáróhoz, akkor ahhoz a macséta lehet a leghasznosabb eszköz.
Nagyobb fotóért kattints a képre!

A növények közül még épp hogy kilátszó falábakról a korábbi vízállás nem kis magassága is leolvasható. Mintha már igaz se lenne, hogy valaha itt is ellepett a mélység. Ahol nem is oly rég még a hullámokon ringatóztunk – ki csónakban, ki csak azért is megmártózva. S a hídon könyöklő emberekkel is összenéztünk, és e végtelennek hitt kies tájnak együtt örültünk...

A régi szép időkben át lehetett evezni a híd alatt, sőt a Kati kishajó is szelte a tó habjait


Felhívjuk a figyelmüket mindazoknak, akik az engedélyünk nélkül használják Debreceni Képeslapok fotóit és írásait, hogy amennyiben nem távolítják el az oldalaikról, akkor az bírósági eljárást és kártérítési követelést von maga után. A szabályos megosztásokat nagyon köszönjük!

Reménykedjünk: Fancsikán 20 éve is hasonlóan nagy szárazság volt, de újra erőre kaptak a tavak!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése