Keresés ebben a blogban

2015. szeptember 20., vasárnap

„Valaaami rossz, kidobott óóócska ruha, nagysáááágák!”

Debrecen lakótelepeinek viszonylagos csendjét is gyakran verik fel olyan fülsértő emberi hangok, amelyek hallatán először riadtan rezzenünk össze, majd pedig nem tudjuk, hogy sírjunk-e vagy nevessünk. Csóró kér a szegénytől. Vagy fordítva?

A sajátos orgánumban és igen nyújtottan elkántált szövegfüzérekkel többnyire barna bőrű asszonyságok szokták megörven-
deztetni” a panelekben élőket. A rendszerint purgyékkal és hétvégi kora reggeleken érkező málhás népség sztenderd szövege így hang-
zik: „Dobálják le az ócska ruhákat, nagyságák!” Vagy így szól: „Valami rossz kilökött ócska ruha, nagyságák! Ami már nem használni való!” Lásd az alábbi kis kis videónkban. (Vigyázat: csúnya szavak! 18 +)


És ez így megy már 50 éve, majd' minden városban – ami azért is tragikomikus (azon túl, hogy a szegénység jelenlétét is tükrözi), mert ahogy korábban, úgy ma se a tehetősebb „nagyságák” laknak az ilyen helyeken. A kéregető rigmus pedig anyáról leányra száll, és persze kívülről fújják a lakótelepiek is.
Akik, mi tagadás, nem mindig fogadják „nagyságákhoz” illően az ébresztést. Válaszként ugyanis ócska ruha helyett sokszor szitok és vízzel töltött zacskó repül csupán az ablakokból – az viszont bőven.

V. A. T.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése