Keresés ebben a blogban

2017. szeptember 7., csütörtök

Az Uránia Mozgó és a Hungária

A mozielőadások mellett a Csokonai Színháznak is voltak itt műsorai
(pl. a Cukorváros és a Jégkirálynő című darabok) a rendszerváltásig. Fotó: Hagyaték

Debrecen egyik híres mozija az Egyház téren, azaz a mai Kálvin téren működött. Ez az intézmény volt az 1910-es évektől az Uránia Mozgó, ahol 1930-ban Debrecen első hangosfilm-bemutatóját is tartották. A létesítményt aztán államosították, és 1960-ban Hungária Film- és Kamaraszínház lett. rendszerváltásig a mozielőadások mellett a Csokonai Színháznak is voltak itt műsorai (pl. a Cukorváros és a Jégkirálynő című darabok).


A Kálvin tér látványa 1949-ben a mai Hunyadi utca felől, éppen masírozó rendőrökkel. Szemből a Refi, jobbról az Uránia.
A felvételt V. Pákozdi Károly Zoltán osztotta meg az olvasóinkkal.

Az alábbi fotón az is jól látszik, hogy az épület még őrizte a régi íves tetejű, míves formáját, amikor jó 50 éve mellé építették a modern stílusú lakóházat, amit Mikolás Tibor tervezett. Ez a díszítettség azonban sajnos valakinek nem tetszhetett, hiszen később az Uránia-Hungária tetejét egyszerűen hozzágyalulták az újnak a felső szintjéhez, s a homlokzatát is szinte minimalistára dísztelenítették.


Az épület még őrizte a régi íves tetejű, míves formáját, amikor jó 50 éve mellé építették
a modern stílusú lakóházat
. Fotó: Hagyaték

A Mikolás-ház helyén előzőleg egy teljesen más ház volt. Ez a Déri Múzeum Fotótárának felvételén is jól kirajzolódik a Református Kollégium bal oldalán:Az egykori Uránia-épület lenti szintjén 2001 óta a Vojtina Bábszínház működik, ám a régi tetőzetet a renoválás ellenére sem alakították ki újra. Igaz, a formája felfedezhető a homlokzaton, hiszen annak festése érzékelteti az egykori lágy, művészi vonalakat.


Ezt a képet a tervező Mikolás Tibor életmű-kiállításán repróztuk a Méliusz Könyvtárban

Az utolsó lapunkon megmutatjuk, hogy milyen szép, cizellált volt az Uránia Mozgó palotája (hátul, a főgimnázium mellett egy Uránia-reklám is olvasható).


A Hungária avatásának plakátja 1960 decemberéből, a DKV és a színház 2017-es, közös kiállításán.
Fotó: Vass Attila Tamás / Debreceni Képeslapok

DBKL

(Az itt megosztott fotókat se a netről szedtük össze másoktól, hanem a valódi kiadványok alkotta gyűjteményünk példányai.)


Ilyen szép volt a régi Kálvin tér (balról az Uránia)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.