Keresés ebben a blogban

2024. február 4., vasárnap

Így épült az Erzsébet utcai lakótelep 1970-ben

A Debrecen közelmúltbeli életéről, 1970-ben készített muzeális értékű fényképeit osztotta meg velünk kedves olvasónk, Benczéné Szécsi Mária. A rendelkezésünkre bocsátott kortörténeti dokumentumain az Erzsébet utcai lakótelep építését örökítette meg.

Az épülő Erzsébet utcai lakótelep látképe 1970-ben (háttérben az Erzsébet-kanyar és a Borsos-bérházak). Fotó: Benczéné Szécsi Mária

Mint jelezte, az alábbi képen egy üzemépület elbontása látszik, de arra már nem emlékszik, hogy milyen gyár volt az. Remélte, tudni fogja valaki, hogy milyen üzemet bontottak el az Ispotály utca felőli oldalon. Hála olvasóinknak, a Facebook-posztunk nyomán hamar ki is derült, hogy ez a hajdani vas- és rézbútorgyár, ahol aztán 1950-től a Debreceni Orvosi Műszergyár működött.

Milyen üzem bontása látható az Ispotály utca felőli oldalon? – kérdezte az 1970-es fotók készítője, Benczéné Szécsi Mária

Benczéné Szécsi Mária leírta azt is, hogy 1954 óta él Debrecenben, ezalatt kilenc különböző helyen lakott, de korántsem ismeri a város minden részét.

Ezen a felvételen a megyeháza tornya is látszik. Fotó: Benczéné Szécsi Mária

Mint azt örömmel olvastuk, Mária sokszor megcsodálja a magazinunkban közzétett képeket, jó látnia azt, hogy sokakat érdekel, és hozzászólnak. Ezek által sokszor új információkhoz jut ő is.  

A kép hátterében a Szoboszlói úti Borsos-bérházak egyike. Fotó: Benczéné Szécsi Mária

Nagyon szépen köszönjük a véleményét, és természetesen a különleges fotóit is! Az utolsó felvételen a 24 emeletes lakóház, valamint a Híradó Mozi születésére is rácsodálkozhatunk!

A felvételnek köszönhetően az építési technológia is feltárul. Fotó: Benczéné Szécsi Mária

Kedves Olvasóinkat továbbra is arra buzdítjuk, hogy archív és friss képeiket, témajavaslataikat küldjék el nekünk közzététel céljából a dkepeslapok@gmail.com címre vagy a Facebook-oldalunk idővonalára!

Az épülő-szépülő Erzsébet utcai lakótelep látképe 1970-ben. Fotó: Benczéné Szécsi Mária


Felhívjuk a figyelmüket mindazoknak, akik az engedélyünk nélkül használják a Debreceni Képeslapok fotóit és írásait, hogy amennyiben nem távolítják el az oldalaikról, akkor az bírósági eljárást és kártérítési követelést von maga után. A szabályos megosztásokat nagyon köszönjük!

A Hajdő-bihari Napló 1972 áprilisi fotóján a Petőfi téri 22 emeletes lakóház építése. Mellette a szolgáltatóház készül, ahol a Híradó Mozi is működött, mely mindvégig fapados volt

1 megjegyzés:

  1. Az Ispotály és Erzsébet utcák között volt a Késes utca maradványa, ahol nagyszüleim is laktak. A 40 számú házuk udvarára integetett édesanyám az Orvosi Műszergyár ablakából, ebédszünetben.

    VálaszTörlés