Keresés ebben a blogban

2024. február 5., hétfő

Debrecen városrészei: Szentlászlófalva


Debrecenben a Szentlászlófalva nevű városrészt a Csapó utca, a Nyíl, a Péterfia és a Rákóczi utcák, az Árpád és a Bem terek is határolják. Nevezetessége a fenti képen látható hajdani Ruzicska Cukrászda, valamint a mellette lévő régi Csapó-kanyar is (lásd a második képen). Fotók: © Debreceni Képeslapok


A Sennyei és az Eötvös utca sarkán lévő, népszerű Club Presszó. Fotók: © Debreceni Képeslapok

A terület neve arra a falura utal, amelyik mintegy 800 éve alakult ki itt, s a Debrecen és a Mesterfalva nevű településekkel alkotja a mai történelmi (bel)város magját. Visszatérve a vendéglők témájához, a környék híres búfelejtője a volt Óbester Borozó (ma Mátyás Pince), a Fácánkakas és az Incognito is.

A Fácánkakas a Maróthi utcában, 2023 tavaszán. Fotók: © Debreceni Képeslapok

Az Incognito a Rákóczi és az Eötvös utca sarkán. Fotók: © Debreceni Képeslapok

A Nyíl utcai pékség már nem működik, de az épületegyüttese még idézi a múltat. Fotók: © Debreceni Képeslapok

Beszédes és múltidéző nevű utcák is kanyarognak itt, hiszen Szentlászlófalvában fut a Csapó utcán kívül a Kút, az Ajtó, a Szappanos és a Fonatos utca is. Mindemellett híres egykori és mai szolgáltatók is találhatók a Szentlászlófalva nevű debreceni városrészben.

Az Eötvös és a Maróthi utca sarkán lévő gumiszerelő műhely 2023 tavaszán. Fotók: © Debreceni Képeslapok

A Sennyei-Oláh utca 20. (eredetileg Csapó utca 84.) alatti épületben könyvkötő, biciklijavító és esernyős is működött.
Fotók: © Debreceni Képeslapok

Sokan tanultak a Leány utcai, hajdani gyors- és gépíró iskolában (lásd a következő felvételünkön), és ma is sokan tanulnak az Eötvös utcai Waldorf-iskolában is. Erről kettővel lentebb mutatunk fotót.


Az Eötvös utcai általános iskola 2023 tavaszán. Fotók: © Debreceni Képeslapok

A fenti képeinken bemutatott értékek alapján összegzésképpen megállapíthatjuk: Szentlászlófalva maga az eleven nosztalgia. Itt lehetett kapni ugyanis többek között a híres és mennyei krémeseket, női szeszélyeket, a hatalmas teflonkenyeret, és itt csikorogtak a 6-os villamosok a már szintén nem létező Csapó-kanyarban. Végül pedig íme, az eddigi városrészi összeállításaink:

Jellegzetes utcakép a Nyíl és a Fonatos utca sarkán. Fotók: © Debreceni Képeslapok


Felhívjuk a figyelmüket mindazoknak, akik az engedélyünk nélkül használják a Debreceni Képeslapok fotóit és írásait, hogy amennyiben nem távolítják el az oldalaikról, akkor az bírósági eljárást és kártérítési követelést von maga után. A szabályos megosztásokat nagyon köszönjük!

Az Árpád téri református templom és sok szép virág. Fotók: © Debreceni Képeslapok

1 megjegyzés:

  1. Én a Fácánkakast úgy ismerem, hogy Bányai Művek! Ez egy kerthelyiséges vendéglátó egység volt, amit nagyon sokan látogattak. Aztán szép lassan el kezdett lecsúszni...

    VálaszTörlés