Keresés ebben a blogban

2023. június 15., csütörtök

A 110 évesen is meseszép vármegyeházánk

A Bálint Zoltán és Jámbor Lajos által tervezett vármegyeháza a Piac utcán, 2023. június 12-én. Fotó: © Debreceni Képeslapok

Debrecenben a Piac és a Szent Anna utca sarkán tündököl a vármegyeháza, aminek az ünnepélyes átadása 1913. február 27-én volt. A magyaros szecessziós épületegyüttest ugyanaz a Bálint Zoltán és Jámbor Lajos tervezte, mint akik a püspöki palotát és a Kossuth utcai Forrai-házat is megalkották.

A szecessziós megyeháza 1918-ban a Ferenc József úton, az Arany Angyal Gyógyszertár mellett.
A képeslapot Molnár Szilárdtól kaptuk, köszönjük szépen!

Papp József helytörténeti publikációja szerint a város az 1876-ban létrehozott Hajdú vármegye székhelyének térítésmentesen adta át a Fejérló vendéglőt és a telkét. Ennek lebontásáig ott működött a szervezet. Az építkezés fővállalkozói a debreceni Hegedűs István és Tóth Lajos építész volt.

Az Árpád Terem ólomüveg díszablakát Kernstock Károly és Walther Gida készítette. Nagyításért kattints a képre! Fotó: © Debreceni Képeslapok

A magyaros szecessziós építészeti stílusú, gazdagon díszített palotát (ami később, az „átkosban” nem mellesleg úttörőházként funkcionált) egyebek mellett a pécsi Zsolnay-gyár pirogránit kerámiái ékesítik. Az Árpád Terem ólomkeretes díszablakait Kernstock Károly festőművész alkotta, és Walther Gida valósította meg. A ház hónapokkal az átadása előtt, 1912 őszén készült el.

A 2021 végére renovált vármegyeháza és a Szent Anna-sarki bankszékház 2023. június 12-én. Fotó: © Debreceni Képeslapok

Hasonló cikkeink sok fotóval:
A vármegyeháza és a Szent Anna-sarki Arany Angyal Patika a macskaköves főutca régi képeslapján


Felhívjuk a figyelmüket mindazoknak, akik az engedélyünk nélkül használják Debreceni Képeslapok fotóit és írásait, hogy amennyiben nem távolítják el az oldalaikról, akkor az bírósági eljárást és kártérítési követelést von maga után. A szabályos megosztásokat nagyon köszönjük!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése