Keresés ebben a blogban

2024. április 1., hétfő

Utazás a síneken Nyulasig: volt egyszer egy 5-ös tuja

Debrecen egyik legendás villamosjárata, az 5-ös villamos 1973. szeptember 30-án közlekedett utoljára. Ebben az összeállításunkban erre  a vonalra emlékezünk sok régi képpel. A Régifotók.hu alábbi képmásolatán például az látható, amikor az 1911-es villamosítás előtt (és után is, mivel a postapalota 1931-es) még gőzvonat járt a Hatvan utcai 5-ös pályán:

Gőzvonat a Hatvan utcán, az 1931-ben átadott postapalotánál. Fotó: Ismeretlen Szerző, Régifotók.hu

Az 5-ös villamosok az Aranybika Szálló (később a Hatvan utca) és Nyulas között közlekedtek. Az első vonalszakasz az Aranybika és a Baromfivásártér között működött, eleinte lóvontatással.

Ötös villamos a Hatvan utca 4–12. szám előtt, 1932-ben. Fotó: Fortepan / Flanek-Falvay-Kováts

Később ezt bővítették a Böszörményi úton át Nyulasig, a villamosítás pedig itt is 1911-ben történt meg.

A Vörös Hadsereg útja látképe 1959-ben az Aranybikánál, 5-ös villamosokkal. Fotó: Képzőművészeti Alap Kiadóvállalata

A Vörös Hadsereg útja látképe 1961-ben az Aranybikánál, 5-ös villamosokkal. Fotó: Járai

A Wikipedia szerint az 1920–30-as években volt egy 5A-s is, ami a Hortobágy Malomig járt. 1906 és 1950 között a Baromfivásártér és Nyulas közötti szakaszát a Debrecen–Nyírbátori HÉV is használta. Nyulasi szakaszán túl egy nem villamosított vágánykapcsolata volt a későbbi 7-es villamoshoz (itt közlekedett a HÉV).


A fenti képen a Pesti utcai villamosmegálló látható a Hortobágy Malomnál, dr. Barcsay László felvételén. A fotómásolatot a Bihari Múzeumtól kaptuk. A következő kép a Pesti utca túlsó felét mutatja az 5-ös villamossal, és Pecze János töltötte fel a Facebook-oldalunkra.

Az alábbi felvételen a Segner téri megálló, majd az 5-ös villamos kitérője elevenedik meg, amelyik a Böszörményi út és a József Attila utca kereszteződésénél volt. Ezt a képmásolatot, valamint a Hatvan utcai végállomást visszaadó nyitóképünket a Szocializmus hagyatéka (új nevén: Nosztalgia és történelem) című oldal közölte.

Ikerkocsis 5-ös villamos a Segner téren, az 1960-as évek végén. Fotó: Villamosok.hu

Az egykori 5-ös villamosok Böszörményi úti kitérője a József Attila utcánál. Képforrás: Szocializmus Hagyatéka

Az 1973. szeptember 30-án megszüntetett 5-ös villamosok helyett a 28-as autóbuszokat állították forgalomba.

Ikerkocsis 5-ös villamos a Nyulasi végállomáson, 1971-ben. Fotó: Villamosok.hu


Olvasóinkat továbbra is arra buzdítjuk, hogy archív és friss képeiket, témajavaslataikat küldjék el nekünk közzététel céljából a dkepeslapok@gmail.com címre!

Az egykori 5-ös villamosok előbb a Bikától, majd a Hatvan utcáról indultak. Képforrás: Szocializmus hagyatéka

DBKL

Felhívjuk a figyelmüket mindazoknak, akik az engedélyünk nélkül használják a Debreceni Képeslapok fotóit és írásait, hogy amennyiben nem távolítják el az oldalaikról, akkor az bírósági eljárást és kártérítési követelést von maga után. A szabályos megosztásokat nagyon köszönjük!

A Vörös Hadsereg útja 1961-ben az Aranybikánál, 5-ös villamossal. Fotó: Járai

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése