Keresés ebben a blogban

2024. április 10., szerda

A Kassai út megmaradt régi szép házai


Debrecenben az Árpád téri templom és a Benczúr utcai Köztemető, illetve a volt Göcs közötti út a Kassai út nevet viseli. Fotók© Vass Attila Tamás / Debreceni Képeslapok

A Kassai út első épülete a páratlan oldalban az Árpád tér mellett. Fotó© Debreceni Képeslapok

A Kassai útnak eredetileg Hadházi út volt a neve, ám 1948 és a rendszerváltás között Szabadság útjának nevezték. Itt volt a híres kisfürdő és a Szikla, s ezen az úton jártak a 6-os villamosok is.

A kockaköves Árpád tér ilyen volt 1971-ben. A képen szovjet óriás Belaz dömperek mennek a Szabadság útja felől a Csapó utca épülő panelházai felé... (Fotó: Fortepan / Uvaterv.)

Ezt a helyet jártuk be a közelmúltban, felmérendő a megmaradt régi házait.

A Kassai út első épülete a páros oldalban az Árpád tér és a Homok utca sarkánál. Fotó© Debreceni Képeslapok

Az Árpád tér felől, a Homok és a Dembinszky utca vonalában máris több régi szép házat találhatunk a Kassai úton. Van itt vegyesbolt, műszaki üzlet, patika, üvegműves és presszó is.

Szolgáltatóházzá átalakított lakóházak a Kassai út elején, a páros oldalban. Fotó© Debreceni Képeslapok

A Kassai út elején áll a református egyházközség szép épülete is, ami stílusában igazodik a temploméhoz.

Az egyházközség szép épülete az Apafi-sarkon. Fotó© Debreceni Képeslapok

A következő képen szereplő épületben (ami a Laktanya utca sarkán található) cukrászda és presszó is üzemelt hajdanán, azonban most üresnek tűnt.

Ebben a Laktanya-sarki házban anno kocsma és cukrászda is működött. Fotó© Debreceni Képeslapok

A Jánosi utca és a Sámsoni út közötti gyönyörű egykori tisztviselőtelep egy külön történet. A mintegy 90 éves kolóniában díszes egyensorházak vannak saját zöldterületekkel, belső kerítésekkel és utakkal.

A Jánosi és a Sámsoni közötti egykori tisztviselőtelep egyik pompás házrésze. Fotó© Debreceni Képeslapok

Meglátogattuk a Debreceni Egyetem campusát is, ami eredetileg a Vilmos Huszárlaktanya volt.

A Kassai úti egyetemi campus egyik káprázatos épülete. Fotó© Debreceni Képeslapok

Az alábbi épület a Sámsoni úti kereszteződésben áll elég régóta üresnek tűnően. Arra azonban sokan emlékezhetnek még, hogy mi működött benne.

A Sámsoni-sarki épületben korábban sokáig gumiszerviz is működött. Fotó© Debreceni Képeslapok

Külön szigetet alkot a Zöldfa Vendéglő is, ahol fedett utcai terasz és meleg étel is van. Sajnos a Zöldfa jobb oldalában lévő házat lebontották, és egy hatalmas építkezés zajlik a helyén, amit összenyitottak más telkekkel. 

A békebeli időket idéző Zöldfa Vendéglő épülete. Fotó© Debreceni Képeslapok

Megvan viszont a Zöldfa és a Sámsoni-sarki volt gumis közötti régi szép épület, ebben többek között irodai szolgáltatást nyújtanak. Az ezt bemutató képünk utáni fotóinkon egy különleges retró épület is megcsodálható, ami a Kassai és a Baksay utca sarkán van. A rendőrségi objektum a formája, valamint a megannyi ablaka miatt se mindennapi.

A Sámsoni-sarki gumis és a Zöldfa közötti pompás épület. Fotó© Debreceni Képeslapok

Itt nagyjából véget is érnek a Kassai úti régi szép házak, de érdemes továbbsétálni. A sín felől van a hajdani Göcs-bunker, valamint a Superman-szobor is, amiket úgyszintén megéri felfedezni!

A Baksay-sarki rendőrségi bázis hihetetlen ablakrendszerű homlokzatai. Fotó© Debreceni Képeslapok


Felhívjuk a figyelmüket mindazoknak, akik az engedélyünk nélkül használják a Debreceni Képeslapok fotóit és írásait, hogy amennyiben nem távolítják el az oldalaikról, akkor az bírósági eljárást és kártérítési követelést von maga után. A szabályos megosztásokat nagyon köszönjük!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése