Keresés ebben a blogban

2024. április 9., kedd

„Csúszkálás a hullámban, amíg ki nem kopott a gatya”, erdei villa, régi szökúkút, Centrum... a Ti képeiteken

Debrecen közelmúltbeli életéről osztottak meg velünk újabb muzeális képeket Kedves Olvasóink levélben, hozzászólásban vagy a Debreceni Képeslapok idővonalán. Kovács Lászlónak köszönhetően elsőként a lebontott Nagyerdei Strand csúszdás medencéjét idézzük meg. Így írt a képről: „Hatvanas évek. Gyerekmedence volt a kedvencem. A szomszéd kislánnyal vagyok a képen. A betoncsúszdán addig csúszkáltam, amíg ki nem kopott a fürdőgatyám.”


A fotón amúgy éppen hason és talppal lefelé készül lecsúszni egy gyerek. Mások állva akartak lecsusszanni onnan... – s végül pont az így bekövetkezett balesetek miatt szerelték le a csúszdát, csorbítva vele a normálisan strandolók élvezetét az ön- és közveszélyes fürdőzők miatt. A képen figyelemreméltő a gyerekmedence Sicc-es fala is. A napozó korlátjánál állók kapcsán emlékezetes továbbá, hogy sokan onnan ugrottak fejest a hullámmedence nem igazán mély vizébe.

A Medgyessy sétány 3. szám alatti villa 2013 körül, amikor még laktak benne. Fotó: © Masits István

Maradva a Nagyerdőben, Masits István a fenti fotóját küldte a Medgyessy sétány 3. szám alatti villáról. Mint jelezte, s miként a képen is látszik, akkor még laktak benne. A ma már évek óta romos házról ebben az összeállításunkban írtunk további képekkel. Olvasónk, aki festőművészként keresi a kenyerét, egy Vámospércs melletti tanyáról készített alkotását is megosztotta velünk:

Elhagyott tanya Vámospércs mellett, és a róla készített pasztellrajz. Fotó / rajz: © Masits István

A Vámospércs melletti elhagyott tanya pasztellképe. Fotó / rajz: © Masits István

Gáspár János a főtér egykori Zsolnay-szökútjának megmaradt, illetve időközben eltűnt kávájáról mellékelt felvételt. A műalkotás legutóbb a Széchenyi utca egyik kertjében volt, de már ott sem látni. Kérjük, hogy aki tudja, hogy mi lett vele, jelezze nekünk!

A lebontott főtéri Zsolnay-szökőkút kávája, amikor még a Széchenyi utcán volt száműzetésben. Fotó: © Gáspár János

Utolsó felvételünket, melyen egy régi Centrum Áruházas szatyor szerepel, Németh Attila osztotta meg a Debreceni Képeslapok közösségével. Nagyon jó, hogy ilyen relikviák is megmaradhattak az otthoni fiókokban! Olvasóifotó-összeállításunk előző részei itt csodálhatók meg. Kedves Olvasóinkat pedig továbbra is arra buzdítjuk, hogy archív és friss képeiket, témajavaslataikat küldjék el nekünk közzététel céljából a dkepeslapok@gmail.com címre!

A régi Centrum Áruházak szatyra az emlékezetes szlogennel és emblémával. Repró: © Németh Attila

DBKL

Felhívjuk a figyelmüket mindazoknak, akik az engedélyünk nélkül használják a Debreceni Képeslapok fotóit és írásait, hogy amennyiben nem távolítják el az oldalaikról, akkor az bírósági eljárást és kártérítési követelést von maga után. A szabályos megosztásokat nagyon köszönjük!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése