Keresés ebben a blogban

2024. április 23., kedd

A debreceni Nagyerdei park a 2014-es átépítése előtt

Az átépítés előtti Békás-tó a régi kis fahíddal és fűzfákkal. Fotó: © Debreceni Képeslapok

Debrecen parkerdejének 2014 nyarára történt meg a második legnagyobb átalakítása. Ennek eredményeként új arculata lett, és sok régi helyét is megszüntették. Immár új stadion szolgálja a futballt és a virágkarneválokat, ám atlétikai és motorversenyzői része nincs. Elbontották a Csónakázó-tavat és az Újvigadót is, s a helyükre mélygarázst és „vízi ködszínházat” építettek. A Békás-tavat megnövelték, leszerelték a régi fahidat, s felújították a szabadtéri színpadot és a következő évre a víztornyot is. Ma már hiába keressük például a fagylaltosbódét, a spriccelős ivókutat és a kosárlabdapályát.


Vannak  viszont új szökőkutak s járhatatlan zúzott kővel borított szürkeségek is. Régóta üresen állnak a Rózsakert Vendéglő és a nyári tábor területei, s egyre romosabbak a Medgyessy sétány kiürített villái... – a fenti válogatásban a csendes elmélkedés jegyében azt mutatjuk meg, hogy 2013 előtt milyen volt az erdő. Mára lett Székelyek parkja is, ahol nagy ünnepségen zászlót állítottak. Felemás a kép. Eltűntek a békák, és csónakázni sincs hol. Lebontották a strandot, 2020 nyarára újat építettek, és szálloda is szerepelt a tervek között. A XX. század eleji Nagyerdőnk képei itt csodálhatók meg...

A régi stadion kapuja az állatkert felől, a Diszkoszvető című szoborral. Fotók: © Debreceni Képeslapok


Felhívjuk a figyelmüket mindazoknak, akik az engedélyünk nélkül használják a Debreceni Képeslapok fotóit és írásait, hogy amennyiben nem távolítják el az oldalaikról, akkor az bírósági eljárást és kártérítési követelést von maga után. A szabályos megosztásokat nagyon köszönjük!

1 megjegyzés:

  1. De eltünt a tó vizét elvezető vízfolyás és a víz is a sziklakertből. Eltünt még a fák alól a sok kökény és mogyoró bokor, velük együtt az azokban fészkelő madarak. Helyüket a kiirthatatlan borostyán vette át, ami elcsúfította az egész erdőt, befutotta a fákat és nem hagyja a cserjéket és más védett növényeket nőni, pedig egykor ott kökörcsin, gyöngyvirág, salamon pecsétje, ibolya és még sokminden virágos növény is élt. A védett madarak élőhelye is megsemmisült és már soha nem lesz ott fészkelési lehetőségük... A városi főkertész bizonyára nem gondolt ezekre, amikor a felújítási tervek elkészültek!

    VálaszTörlés