Keresés ebben a blogban

2024. április 20., szombat

Élet a debreceni Aranybika Hotelnél, 1934-ben

Lovas szekerek, automobilok és járókelők a Grand Hotel Aranybikánál, 1934-ben. Fotó: Fortepan / Bor Dezső

Debrecen egyik fő jelképéről, az Aranybika Szállodáról jelent meg egy igazán különleges, 1934-es felvétel a Fortepan kollekciójábanBor Dezsőnek köszönhetően. A fent megcsodálható, 90 éves képen a hotel előtti élet is feltárul az akkori embrekkel és járművekkel. Ráközelítve például a fotó jobb szélére, arról is bizonyságot nyerhetünk, hogy akkoriban milyen szép gömblámpák díszítették a nagyszálló emeleti panorámateraszát és homlokzatát. A cégér se olyan volt, mint napjainkban.

Élet az Aranybika főkapujánál, 1934-ben. Fotó: Fortepan / Bor Dezső (részlet)

A kép bal oldalát szemlélve, azt is felfedezhetjük, hogy a mai Bajcsy utca felőli kiülőt kőkerítés választotta el a forgalomtól. Emellett praktikus napellenzőt is kihúztak, ahogy a legtöbb üzlet tette.

Élet az Aranybikánál 1934-ben, a mai Bajcsy-sarkon. Fotó: Fortepan / Bor Dezső (részlet)

Íme, teljes méretben is e mostani összeállításunk nyitóképe:

Járókelők, autók, lovas szekerek az Aranybikánál, 1934-ben. Fotó: Fortepan / Bor Dezső

A következőkben még rácsodálkozhatunk az Aranybika halljának 1928-as meglepő jelenetére, valamint a szálloda 25 évvel későbbi életképére, amin nemcsak hordár, hanem 5-ös villamos is szerepel. Megmutatjuk ugyanakkor az épületegyüttes mai látványát is...

Élet az Aranybika Szálloda halljában, 1928-ban. Fotó: Fortepan / Holló Krisztina

Hajós Alfréd és Villányi Lajos luxusszállója, az Aranybika idén 110 éve, tehát 1914-ben elkészült, de csak a következő évben adták át. A másik debreceni alkotásuk idelátogatva csodálható megA Bikának 2013-ban egy debreceni magánszemély lett a tulajdonosa, 2021. május 6. óta pedig a Mathias Corvinus Collegiumé, amely várhatóan átépítteti és felújíttatja az épületegyüttest.

1953-as életkép az Aranybika előtt, hordárral és 5-ös villamossal. Fotó: Fortepan / Nagy Gyula


Felhívjuk a figyelmüket mindazoknak, akik az engedélyünk nélkül használják a Debreceni Képeslapok fotóit és írásait, hogy amennyiben nem távolítják el az oldalaikról, akkor az bírósági eljárást és kártérítési követelést von maga után. A szabályos megosztásokat nagyon köszönjük!

Az Aranybika látványa napjainkban. Fotó: © Vass Attila Tamás / Debreceni Képeslapok

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése