Keresés ebben a blogban

2024. április 10., szerda

Lottószámok a Bengálin, 25 Ft-os tujabérlet, Ruzicska Gyula műterme, a Fazék, Mackós kút... – a Ti képeiteken

Debrecen régmúltjáról és a 40–50 évvel ezelőtti életéről osztottak meg velünk újabb muzeális képeket, képeslapokat Kedves Olvasóink levélben, hozzászólásban, illetve a Debreceni Képeslapok idővonalán.


Ezekből a nagyszerű felvételekből szemezgetve, elsőként egy Bengáli villamost láthatunk az 1980-as évekbeli Vörös Hadsereg útján, háttérben a püspöki palotával, s a képnek az is érdekessége, hogy a jármű tetején az akkori aktuális lottószámok olvashatók. Köszönet érte Monoki Attilának!


A második képeslapot Szilágyi Bence küldte, a Kálvin teret ábrázoló üdvözlőkártyát ilyen kék alapra nyomtatták eleink. Cimre Józseftől ezt a szép borítékot kaptuk:


Bakó Irén egy Déri Múzeum mellett pipázgató pásztor fotójának alábbi másolatát továbbította nekünk. 


Balázs József Attila így írt: „Sikerült megmentenem lomtalanitáskor egy Ruzicska Gyula műtermében készült szép fotót. Ezt a csodát egyszerűen kidobták a szemétbe. Mennyi minden végzi ott, ha nem értékelik egyes emberek ezeket az értékeket” – mutatott rá. A párt ábrázoló fotó után a keretén díszelgő szép Ruzicska-pecsétet is bemutatjuk közelről, Balázs József Attilának köszönhetően.



Erika Verona az új Nagyállomásról, valamint Petőfi térről postázott számunkra retro képeslapokat.

A Nagyállomás egy 1965-ös képeslapon. Fotó: Képzőművészeti Alap Kiadóvállalata

A Petőfi tér egy 1962-es képeslapon. Fotó: Képzőművészeti Alap Kiadóvállalata

Péli János 1975-ös debreceni tömegközlekedési bérletek fotóit töltötte fel a hozzászólásában.


Bányai Sándortól és Kovács Ildikótól a Sas utcai Mackós kútról és az eredeti fás környezetéről kaptunk képeket. Ezek azért fontosak, mert a fákat kivágták, s a szobrot az utca közepére tették.

A Sas utcai Mackós kút 2014 nyarán. Fotó: © Bányai Sándor

A területen 2024. január 26-án adták át a Szent István parkot és egy mélygarázst.

A Sas utcai Mackós kút és az akkor még meglévő fák. Fotó: © Kovács Ildikó

Balogh József ugyanakkor a Fazekas Mihály Gimnázium épületéről készített felvételét csatolta a levelében. Köszönjük ezt is! Olvasóinkat továbbra is arra buzdítjuk, hogy archív és friss képeiket, témajavaslataikat küldjék el nekünk közzététel céljából a dkepeslapok@gmail.com címre!

A Fazekas Mihály Gimnázium főkapuja a Hatvan és a Tóth Árpád utca sarkán. Fotó: © Balogh József

DBKL

Felhívjuk a figyelmüket mindazoknak, akik az engedélyünk nélkül használják a Debreceni Képeslapok fotóit és írásait, hogy amennyiben nem távolítják el az oldalaikról, akkor az bírósági eljárást és kártérítési követelést von maga után. A szabályos megosztásokat nagyon köszönjük!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése