Keresés ebben a blogban

2024. április 13., szombat

A Hotel Aranybika hallja 1928-ban és 50 évvel később

Élet az Aranybika Szálloda halljában, 1928-ban. Fotó: Fortepan / Holló Krisztina

Debrecen egyik fő jelképéről, az Aranybika Szállodáról jelent meg egy igazán különleges, 1928-as felvétel a Fortepan kollekciójában, Holló Krisztinának köszönhetően. A fent megcsodálható kép a hallban készült, ahol nemcsak férfiak beszélgetnek kedélyesen, hanem egy autó is áll, és a fotelek is pazarok. Hol volt ez? Összehasonlítva a következő, 50 évvel későbbi, szintén muzeális fotóval, az urak minden bizonnyal a mai Bartók Teremhez vezető, két-két oszlopos ajtó előtt diskuráltak:

Az Aranybika Szálloda hallja 1978-ban. Fotó: HB Megyei Tanács / IPK Váll.

Akkor már más volt a járólap, a  falfestés és a bútorzat is. Erről a helyről van még egy felvételünk, mégpedig az 1967-es esztendőből. Akkor is nagyon otthonos volt a hall, mindenütt szőnyegek, fotelek tarkállottak, és recepciós is dolgozott a teremben. A bal ajtó az Üvegterembe nyílik, lásd a cikk végén.

A Hotel Aranybika hallja 1967-ben. Fotó: Fortepan / Inkey Tibor

Hajós Alfréd és Villányi Lajos luxusszállója, az Aranybika idén 110 éve, tehát 1914-ben már elkészült, de csak a következő évben adták át. A másik debreceni alkotásuk idelátogatva csodálható megA  Bikának 2013-ban egy debreceni magánszemély lett a tulajdonosa, 2021. május 6. óta pedig a Mathias Corvinus Collegiumé, amely várhatóan átépítteti és felújíttatja az épületegyüttest.

Napjainkban ez a látány tárul a Bika-hallba lépők elé. Fotó: © Kurucz Anna

Aki most benéz a hallba, megint csak egy más arcát láthatja a helyiségnek.

Telefonkábel-fektetés a Bika előtt 1931-ben. A fotót a debreceni postamúzeum tárlatán repróztuk. Fotó: © Debreceni Képeslapok

Utolsó fotóinkon: élet a Bika körül az első kép készítése idején, azaz a XX. század első harmada körül...

1930 körüli légi fotó a környékről. A Bika bal oldalán az az udvar is jól látszik, ahol telente korcsolyázni lehetett. Forrás: Déri Múzeum Fotótára


Felhívjuk a figyelmüket mindazoknak, akik az engedélyünk nélkül használják a Debreceni Képeslapok fotóit és írásait, hogy amennyiben nem távolítják el az oldalaikról, akkor az bírósági eljárást és kártérítési követelést von maga után. A szabályos megosztásokat nagyon köszönjük!

A Bika étterme 1971-ben, ahova a színes hallfotókon látható, bal oldali ajtók nyílnak. Fotó: Fortepan, Inkey Tibor

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése