Keresés ebben a blogban

2024. április 12., péntek

Debrecen városrészei: a Postakert

A Széchenyi utca és a Külsővásártér sarkán pompázó Mechwart-középiskola 2024. április 11-én. Fotó: © Debreceni Képeslapok

Debrecen egyik belváros melletti városrésze a Postakert, amit a Széchenyi utca, a Külsővásártér, valamint a Szoboszlói és az István út határol. A minap, 2024. április 11-én ide látogattunk el, s örökítettük meg elsőként az övezet északkeleti sarkán pompázó Mechwart-középiskolát. A patinás intézményt 1908-ban alapították, és eredetileg fémipari szakiskolaként működött.

A Széchenyi utca 60. szám alatt tündöklő hallássérültek intézete. Fotó: © Debreceni Képeslapok

A szomszédos Széchenyi 60. alatt a Hallássérültek intézménye működik, mely 2023-ban volt 120 éves. A Hajós Alfréd és Villányi Lajos által tervezett létesítményt ebben a cikkben mutattuk be.

A Szoboszlói Úti Általános Iskola főhomlokzata. Fotó: © Debreceni Képeslapok

A Postakert történetéről annyit érdemes tudni, hogy e helyen a lótartás, a szőlőművelés és az abrak termesztése is meghatározó volt régen. A Postakertet hajdanában a Szent Miklós utca végén fekvő szőlőskertnek nevezték, a XVIII. század elején pedig Patikáskert volt a neve.

A mentőállomás a Szoboszlói út felől, 2024. április 11-én. Fotó: © Debreceni Képeslapok

A Postakert név a lovas posta létrehozása, 1774 óta van jelen a hivatalos iratokban, és olyan területet takart, ahol a lovas postának váltóállomása van. A postamester földet is kapott, hogy ott takarmányt termesszen a lovaknak. 1797-ben a postahivatalt a Piac utca 40. számú házba telepítették át.

A Szoboszlói úti kefegyár helyén ma ez található. Fotó: © Debreceni Képeslapok

A Szoboszlói úton működött a messze földön híres Debreceni Kefegyár, amit 1890-ben költöztetett ide Falk Lajos és Falk Ármin. Az üzem helyén ma többek között üzletek működnek. Nevezetesség az 1960-ban alapított Szoboszlói Úti Általános is, (melynek épületét Sajó István tervezte), valamint a 2014-ben lebontott kis trafikbódé, ami az iskola és a mentőállomás közelében állt. Az árudát 1923. január 20-án nyitotta meg a hadi özvegy Schnierer Istvánné.

Kastélyszerű lakóház a Postakertben, 2024. április 11-én. Fotó: © Debreceni Képeslapok

Ez a Bojár utcai míves kerítés szakasztott olyan, mint amilyen a Komlóssy utcai, lebontott Szepesi-présház kerítése volt

A Postakertben található a Györffy István Középiskolai Kollégium is, mely 50 esztendeje, az 1974–75-ös tanév óta fogadja a vidéki tanulóifjúságot. Van itt mindemellett egyházi iskola, bölcsődék, óvoda is, ugyanakkor itt működik a látássérültek egyesülete (a fotóját lásd lentebb).

Szépen megőrzött kis ipari épület a Szoboszlói út 31. szám alatt. Fotó: © Debreceni Képeslapok

A Szoboszlói út 31. szám alatti ipari épületről Kedves Olvasónk, Bagdi Bernadett a hozzászólásában leírta, hogy „Eredetileg malom volt, a dédnagyapám, Snopper János üzemeltette. A telek hátsó részépen található házban laktak. Gyerekkoromban sokat voltam ott. A kert mögött ment a vasút.”

Villaszerű lakóépület a Szoboszlói úton, 2024. április 11-én. Fotó: © Debreceni Képeslapok

A Postakert ma egy nagyon hangulatos városrész, ahol csendes, szép utcák kanyarognak, és sok szép lakóház csodálható meg. Összeállításunkban ezek közül is mutatunk kedvcsinálót egy kis sétára.

A Külsővásártéren található díszes kapu mögött működik a látássérültek egyesülete is. Fotó: © Debreceni Képeslapok

Családi ház utcai frontja a Postakertben, 2024. április 11-én. Fotó: © Debreceni Képeslapok

Kellemes városnézést és jó felfedezéseket kívánunk Mindenkinek! 

A Szoboszlói úti óvoda lila akácokkal befutott kerítése. Fotó: © Debreceni Képeslapok

További városrészi cikkeink:
A Postakert leendő új bölcsődéje (részlet) 2024. április 11-én. Fotó: © Debreceni Képeslapok


Felhívjuk a figyelmüket mindazoknak, akik az engedélyünk nélkül használják a Debreceni Képeslapok fotóit és írásait, hogy amennyiben nem távolítják el az oldalaikról, akkor az bírósági eljárást és kártérítési követelést von maga után. A szabályos megosztásokat nagyon köszönjük!

A Postakert utcai régi bölcsőde kastélyszerű épületének részlete. Fotó: © Debreceni Képeslapok

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése