Keresés ebben a blogban

2024. április 10., szerda

Malév-kísértettanya a debreceni reptér mellett

A Mikepércsi út végén megbújó, pusztuló ingatlan főkapuja. Fotók, videó: © Debreceni Képeslapok

Debrecenben a Mikepércsi út végénél, a repülőtér és a volt lokátorállomás területe között bújik meg egy romos, elhagyott ingatlanegyüttes az útkanyar fái, vadhajtásai mögött. Ide kukkantottunk be 2024. április 10-én, amikor is sajnálattal állapíthattuk meg, hogy nem mi vagyunk az első látogatók a pusztuló szellemházban. Üveg nélküli ablaknyílások, szeméthalmok, összefirkált falak, lyukas kerítések tárultak a szemünk elé. Ezt örökítettük meg az alábbi videónkban és a most megosztott képeinken.


Kedves Olvasóinkat arra kértük, hogy aki korábban itt dolgozott, vagy járt itt, az ossza meg velünk az emlékeit és az élményeit e kísértettanyáról itt vagy a Facebook-oldalunkon. Jobbágy György így fogalmazott: „A bunkerben voltam telefonközpontos 1985–86-ban. 12/24/48 órás váltásban a Bocskai-laktanyából. A rövidfilmen látható épületek részei az akkori meterológiai állomás épületei lehetnek a bunker közvetlen közelében!? A bunkerből oda jártam át barátnőmmel találkozni, mert odáig bejöhetett! Milyen szép volt!” Szarka Imre leírta: „Ez az épület a Malév épülete volt, nagy váróteremmel, meteorológiai és irányítási irodával. A belföldi repülés megszünte után a Malév kitérőreptere volt. Az épületet az LRI üzemeltette.”

Az elhagyott telep egyik belső tere. Fotó: © Debreceni Képeslapok

Íme Nicol Barbara Reem hozzászólása is: „Nekem nagyapám dolgozott ebben az épületben a Malévnak, sokat voltam itt! Mai napig előttem van a berendezése a váróteremnek a piros fotelekkel. A kert nagyon ápolt, rendezett volt, tele virággal! A bejárattól jobbra volt a helikopter-leszálló, a váróterem ablakai erre és a kifutópályára néztek. Nagyon menő hangulata volt az épületnek, a rengeteg üveg, az érdekes alaprajz és a még menőbb berendezés mind hozzájárult. Cserébe nyáron pokoli meleg volt bent,mert akkor még fák nem voltak, csak rózsák meg más virágok. A bejárat mellett az épületig két oldalt nyírt sövény volt, pici, illatos, fehér virágú. Szép emlék, szomorú jelen!” Álljon itt a továbbiakban dr. Moys Péter múltidézése is, amely szerint „1969. február március 15-én megszűnt az utolsó belföldi menetrend szerinti repülőjárat is, a debreceni. A debreceni repülőtér azonban még évekig a MALÉV, majd az LRI kezelésében kitérő repülőtérként működött.”

Az épületegyüttes utcanévtáblája a főhomlokzat összefirkált falán. Fotó: © Debreceni Képeslapok

Kapcsolódó összeállításaink:


Felhívjuk a figyelmüket mindazoknak, akik az engedélyünk nélkül használják a Debreceni Képeslapok fotóit és írásait, hogy amennyiben nem távolítják el az oldalaikról, akkor az bírósági eljárást és kártérítési követelést von maga után. A szabályos megosztásokat nagyon köszönjük!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése