Keresés ebben a blogban

2024. április 24., szerda

Debrecen városrészei: a Széchenyikert

Debrecenben a Nyugati és Széchenyi utca, Segner tér, Kishegyesi és István út között fekszik a XVI. század vége óta a Széchenyikert. Eleinte a Német utcai kisajtónál lévő kertnek hívták, 1715-től pedig Koskertnek, mivel a környékén juhlegelő volt. Fotók: © Vass Attila Tamás / Debreceni Képeslapok

A Széchenyi utcai óvoda épülete és kertje 2024. április 23-án. Fotó: © Debreceni Képeslapok

A XIX. században már Zsidókertre keresztelték, ugyanis itt állt az a traktírház, ahol a vásárra érkezett zsidókereskedők szállást és kóser élelmet kaptak. A városrész 1927 óta viseli a Széchenyikert nevet.

Széchenyi utcai kontraszt. Fotó: © Debreceni Képeslapok

Széchenyi utcai régi szép lakóház. Fotó: © Debreceni Képeslapok

A Széchenyikert legfontosabb értéke az egykori Magyar Királyi Debreceni 2. Honvéd Huszárezred Nyugati utcai laktanyája amit a minap mutattunk be ebben az összeállításunkban. Az objektumban üzemelt a gördülőcsapágy-művek, aztán a finomkötöttáru-gyár is.

A Segner téri tömegközlekedési forduló. Fotó: © Debreceni Képeslapok

Tőle nem messze terül el a Segner tér, ami arról is híres, hogy hihetetlenül rossz állapotban van, a zöldterületeken (vagyis azok maradékain) gépjárművek terpeszkednek, továbbá itt van a troli- és buszállomás, és itt volt a Kisállomás.

Ezen a helyen volt egykor a Kisállomás. Fotó: © Debreceni Képeslapok

A gondozatlan tér mellett húzódik a Kürtös utca, ahol egy másik „volt” bújt meg: a híres Syposs-villa. A klasszicista épület helyén ma már modern társasház van.

Itt állt korábban a Syposs-villa. Fotó: © Debreceni Képeslapok

A városrész névadó utcájában, a Széchenyi utcában ugyancsak felfedezhetünk olyan helyet, ahol volt „valami”, ám már az sincs. Ez a főtér egykori Zsolnay-szökőkútja, aminek az 1965-ben lebontott szocreál kávája évtizedekig feküdt az alábbi képen látható villa parkjában. Mára onnan is eltűnt.

A park mélyedésében (egy medencében) őrizték a régi főtéri szökőkút Zsolnay-káváját. Fotó: © Debreceni Képeslapok

Különleges lakóház a Széchenyi utcán, 2024. április 23-án. Fotó: © Debreceni Képeslapok

A Széchenyi utcán Bauhaus-stílusú villákat is megcsodálhatunk, aztán befordulva az István útra vendéglők, panzió is utunkba esik.

Vendéglő az István úton. Fotó: © Debreceni Képeslapok

A korábbi söröző ma panzió. Fotó: © Debreceni Képeslapok

Az ingatlan a 2024. április 23-i ottjártunkkor a kerítésre tett tábla szerint nem eladó, nem kiadó. Fotó: © Debreceni Képeslapok

Ezek mellett érdemes betérni a belső kis utcákba is (például az Erőss Lajos utcába), melyekben meghitt hangulat, különleges házak, jó levegő és csend honol. 

Erőss Lajos utcai népies homlokzat, felállványozva (2024. április 23.) Fotó: © Debreceni Képeslapok

DBKL

Felhívjuk a figyelmüket mindazoknak, akik az engedélyünk nélkül használják a Debreceni Képeslapok fotóit és írásait, hogy amennyiben nem távolítják el az oldalaikról, akkor az bírósági eljárást és kártérítési követelést von maga után. A szabályos megosztásokat nagyon köszönjük!

Széchenyi utcai Bauhaus. Fotó: © Debreceni Képeslapok

További városrészi cikkeink:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése