Keresés ebben a blogban

2015. szeptember 24., csütörtök

Érik a sör „lelke” Erdőspusztán

Debrecen vendéglői kínálatát és fogyasztását elnézve, mifelénk se kevesen kedvelik a „folyékony kenyeret”. Van itt serfőzde is, míg a hozzávalók közül a komló is szabadon terem. Nem is akárhol: például a Vekeri-tónál!

A vegetáló tó körül barangolva fedeztük fel, hogy a part fái között a nyúlánk komló jó néhány példánya is elvegyült. A kúszónövénynek a termése a jellegzetessége, ami szép kis gömbölyded tobozka. És ez a legfontosabb része is, hiszen ezt használja fel a gyógyászat (nyugtatónak, gyomorjavítónak és altatónak), valamint a söripar.

Ilyen szép fürtökben terem a komló.
Fotó: Vass Attila Tamás
A komló a kenderfélék közé tartozik, és az ártereket is kedveli. Ipari méretű alkalmazásához mezőgazdasági táblákban is termesztik. A tobozkákban mirigyszőrök találhatók, s ezekben válnak ki a keserű ízű, étvágygerjesztő és tartósító hatású anyagok. Rajtuk kívül 1–3% illóolajat, gyantát, csersavat, más keserű anyagokat és fito-ösztrogéneket is tartalmaz a komló, amiről azt is kimutatták, hogy csökkenti a koleszterinszintet.
Nagyobb fotóért kattints a képre!

Néhány szó a sörkészítésről. Az illóolaj és a keserű anyag zamatot, ízt ad az italnak (melynek az árpamaláta a fő alapanyaga), a gyanta pedig antiszeptikus hatású. A komlóval való főzés célja a megalvasztható fehérjék kicsapása, a töményítés és sterilizálás... De most inkább ezt nem is folytatjuk tovább. Irány a hűtő, kortyintsunk egy jó nedűt!

Végre a gombák is nőnek (ez itt egy tintagomba a Vekerinél),
tehát már csak sok-sok víz kell a tóba...
Botanikai összeállításaink:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése