Keresés ebben a blogban

2016. március 20., vasárnap

Hattyúk a feltámadt Fancsikán!

Az Erdőspuszta környékén ritka csodának számító hattyúk a Fancsikai-tavat és a Vekeri-tavat is
új lakóhelyüknek választották ki. Fotók: © Debreceni Képeslapok

Debrecen kedvelt kirándulóhelyei, a Vekeri- és a fancsikai tavak teljesen kiszáradtak 2015 nyarára. Most azonban csoda tanúi lehetünk: mindkét oázis újjáéledt!
Frissítés a cikk végén, 2016. VII. 26.!

A Vekeri-tó bámulatos reinkarnálódásáról már beszámoltunk, ezúttal pedig Fancsikára látogattunk. Az örömhírt némileg árnyalja, hogy a kilátó alatt elterülő lapály továbbra is szomjazik, ellenben a torony utáni két meder fantasztikusan rendbe jött.

2015 nyarának végére itt is szikes pusztaságnak tűnt a cserepes meder... De ez már a múlt!

Sőt, nemcsak víz borítja immár az augusztusban még a Hortobágyot idéző területeket, hanem pompás madarak: hattyúk is otthonra leltek a feltámadt vizes élőhelyen. Hármat fedeztünk fel, ugyanakkor megannyi szárcsa is hangosan fickándozott a csillogó víztükrön. Nem győztünk betelni a látványuktól, s úgy döntöttünk: ide bizony hamarosan ismét érdemes lesz visszatérni.

Ameddig a szem ellát, víz borítja a fancsikai medret, és ez bizony nemcsak gyönyörű, hanem fölöttébb örömteli is!

Ugyanúgy a Vekeri-tavat is ajánlatos gyakrabban meglátogatni, hiszen a február eleji ottjártunk óta azon is tovább gyarapodott a víz, és szintén hattyúk úszkálnak a látogatók nagy örömére. A kirándulók boldogok, itt a tavasz, és közeleg a majális is – érdemes lesz tehát hamarosan a csónakokat és a vízibicikliket is újra vízre bocsájtani a Vekerin!

Frissítés, 2016. július 26.:

A tó sajnos ismét vészesen apad, és tele van inas növényekkel. Úgy tűnik, újabb ökokatasztrófa közeledik. A fenti fotó tehát már a tragikus hattyúdalt is előrevetítheti... (2016. július 26.) Fotók: © Debreceni Képeslapok


Felhívjuk a figyelmüket mindazoknak, akik az engedélyünk nélkül használják Debreceni Képeslapok fotóit és írásait, hogy amennyiben nem távolítják el az oldalaikról, akkor az bírósági eljárást és kártérítési követelést von maga után. A szabályos megosztásokat nagyon köszönjük!

...és íme még egy felvétel a Fancsikán úszkáló, kecses madarak egyikéről (2016 márciusa). Fotók: © Debreceni Képeslapok

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése