Keresés ebben a blogban

2016. március 26., szombat

A 127-es szakmunkásképző

A Burgundia utcai épület szocreál freskói a kapualjban (részletek).
Nagyobb fotókért kattints a képre!
Debrecen egyik legrégebbi szakképzője 2015 novemberében volt 110 éves. Eredetileg fiúiskolaként működött a Burgundia utcán.

A cívisvárosban mindig is több szakmunkásképző és szakközépiskola szolgálta a jövő iparát, és a 127-esben is Hajdú–Bihar sok ezer fiatalja szerzett szakmát.

Az oktatási intézmény ma már Beregszászi Pál nevét viseli, és 2010 óta az egykori Újkerti Nevelési-oktatási Központ épületegyüttesében található.


A Burgundia utcai épület neoklasszicista homlokzata
 2016 márciusában. Fotók: Vass Attila Tamás
A Burgundia utcai házban egyházi létesítményeket alakítanak ki, s napjainkban már zajlik a felújítás ennek érdekében. A portánál azonban a lépcsőház falait két igazi szocreál festmény díszíti, melyeken kőműves- és esztergályostanulókat láthatunk a mestereikkel.
Remélhetőleg ezeket nem verik le vagy nem festik le, hanem például csak letakarják! Hiszen már ezek is hozzátartoznak az épület és a 127-es gazdag történelméhez – melynek során az itt végzett, nem kevés diák nap mint nap a freskók alatt jött-ment ki-be a kapualjban...

(Debrecen másik jelentős szocreál kövületei a Piac és a Vásáry utcák sarkán láthatók, szerencsére azokat renoválva megőrizték.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése