Keresés ebben a blogban

2016. június 6., hétfő

Színházunk 45 éve és ma

Debrecen városi teátruma 1865. október 7-én nyílt meg. Amikor tehát ez a fekete-fehér felvétel készült, már 106 éve tündökölt a Kossuth utcán. Idén pedig 151 éves...


Fényes Tamás (Képzőműv. AKV.) 1971-es felvétele.
Nagyobb fotóért kattints a képre!
A retro fotó idejében Horváth Árpád mellszobra még a park előterében állt (ez másik képeslapról is tudható), ám ennél ezerszer feltűnőbb, hogy az épület balján autók parkol-nak. Nem is akármilyenek: ha jól tippelünk, Volga és Warsawa. 1971-et írtunk.

Abban az évben itt kezdte a pályáját a friss diplomás Cser-halmi György, ugyanakkor itt rendezett Nagy András László, és ebben az esztendőben ját-szotta a színház a Sába királynője című Goldmark-operát, amelyben például Marsay Magda alakította Szulamit szerepét. Anno egyébként a romantikus stílusú palota kivitelezését a debreceni Vecsey Imre végezte 101 500 forintért, Skalnitzky Antal tervei alapján. A külső szobrok eredetijeit Marschalkó János készítette, míg a Csokonai nevet 101 éve, 1915-ben adták az intézménynek. (Folytatás a fotó alatt...)

Összehasonlításként íme egy új felvétel a korzósított környékről.
Fotó: Vass Attila Tamás / Debreceni Képeslapok

A patinás épület sajnos egyre rosszabb állapotban van, és mielőbb el kell kezdeni a renoválását. Ezt a tavalyi 150. évforduló méltó megünneplése is indokolta volna. Ettől függetlenül a létesítmény ma is vitathatatlanul gyönyörű – miként ez a 2016 júniusi fotónk is tanúsítja. Remélhetőleg hamarosan megkezdhető lesz a felújítása!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése