Keresés ebben a blogban

2022. március 1., kedd

Belvárosi látkép, fakivágás után

Vörös Hadsereg útja, 1976. Nagyításért kattints a képre!
Debrecen főutcája a korzó ezredfordulós kialakítása előtt az 1960-asévekben élte meg a legnagyobb változásokat. Kivágták ugyanis a belső fasorokat is, és a villamossíneket áthelyezték. A következő évtizedben az 1-es vonal kivételével mindet felszámolták, megszüntették a Kossuth téri szökőkutat, és megépítették az Aranybika melletti, régi tömb helyére emelt hotelszárnyat és lakóházat. Mi tagadás, a Vörös Hadsereg útja nevet viselő utca elég sivár lett így.

Sőt, az 1976-os dátumú üdvözlőkártya tanúsága szerint (melyet Fényes Tamás és a Képzőművészeti Kiadó készített) a nevezetes épületekre a tatarozás is jócskán ráfért már: a még okker színű Kistemplom például megfakult, vele szemben pedig a takarékpénztári palota felső szintje kifejezetten romos (és torony nélküli) volt már.

A korábbi négyes fasor és a Kossuth-sarki kupola
pazar látványa Fényes Tamás lélegzetelállító fotóján
A felvételen ugyanakkor az is felfedezhető, hogy az épületről még nem távolították el a lenti vörösréz-borításokat, amiket később lehangoló kőlapokra cseréltek. A fél 1-kor készült fotón egyébként kevés ember szerepel, az új ültetésű facsemeték még nagyon picik.

Ám a teret így is uralja a két szép Bengáli villamos, és mindenekelőtt a két városjelkép, a Kis- és a Nagytemplom egymás mellett láttatása olyan perspektívában, amelyben a kicsi látszik nagyobbnak.

S ha érdekelnek további klassz régi képek a belvárosról szintén Fényes Tamás interpretálásában, akkor kattints erre az összeállításunkra. Jó múltidézést!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése