Keresés ebben a blogban

2022. augusztus 13., szombat

Az első úszóverseny Debrecenben

Debrecen első úszóversenyét 1919. augusztus 16-án rendezték meg a Vértessy-strandon, ahol 1931. március 29-én egy hatalmas Graf Zeppelin is megfordult (a fedélzetén híres emberekkel, lásd lent).

A fantasztikus hangulatot és közösségi életet is remekül szemlélteti ez a páratlan dokumentum! (Fotók: Vértesi Ferenc családi archívuma)

Erről a létesítményről és sok más csodás múltbéli eseményről a család leszármazottja, Vértesi Ferenc osztott meg felbecsülhetetlen értékű kópiákat a Debreceni Képeslapok Facebook-oldalán.

A Vértessy-strand és a Vértessy-téglagyár egy részlete az 1920-as évek elejéről
A tégláskerti Vértessy-féle vállalkozás létesítményét a téglagyár kubikgödreiből hozták létre. Vértesi Ferenc leírása szerint „a parton jobbról zenepavilon, stég, elöl homokos part, majd a strand területét kabinsor zárja.
A háttérben a téglagyár épülete kéménnyel, égetőkemencével, téglaszárítóval, a kabinsor mögött karbantartóműhelyek és egyéb gazdasági épületek láthatók. A gyár 1903-tól 1938-ig Balogh és Vértessy Téglagyár néven

működött.” Vértesi Ferenctől tudjuk azt is, hogy a Vértessy-strand Debrecen első szabad strandja volt. 1919. július elején nyílt meg, és 1919. augusztus 16-án már Debrecen első úszóversenyét itt rendezték meg. A strand és a hozzá tartozó csónakázó a kastély közelében hullámzott.


A hajdani tó területén a mai Gázvezeték utca halad át. A strand kabinsorral, öltözővel, tornaszerekkel, zenepavilonnal, stéggel, trambulinnal, büfével és csónakokkal is állt a fürdőzők szolgálatára.

Miska bácsi a fürdőzők gyűrűjében
A befagyott tó télen a korcsolyázóknak szerzett örömet. A strand hozzávetőleg a háborúig üzemelt. A legendás hírű úszómester, Miska bácsi a Vértessy-strandon is dolgozott úszómesterként (a képen úszósapkában pózol).
A közkedvelt szakember a Nagyerdei Strand négyméteres medencéjének „örökös úszómestere” is volt.
Debrecen pedig nem mellékesen hajdanán a fürdők és csónakázók városa volt. A déli részen működött

Vértessy, a Telegdy és a Cserkész, északon a nagyerdei, keleten a Kincses, középen pedig a pazar Margit. Ezeken telente korcsolyázni is lehetett – és akkor még nem is szóltunk a Kassai úti Népfürdőről (1934)! Róluk sok régi fotóval idekattintva olvasható összeállításunk. DBKL

1931. március 29-én, vasárnap óriási hóviharban Graf Zeppelin LZ-127-es felségjelű léghajó az Epreskert felett. A kép előterében az egykori, csodás Vértessy-strand egy részlete látható. Fotók: Vértesi Ferenc családi archívuma

Felhívjuk a figyelmüket mindazoknak, akik az engedélyünk nélkül használják Debreceni Képeslapok fotóit és írásait, hogy amennyiben nem távolítják el az oldalaikról, akkor az bírósági eljárást és kártérítési követelést von maga után. A szabályos megosztásokat nagyon köszönjük!

A Vértessy-kastély 2021. augusztus 23-án. Mai fotók: © Debreceni Képeslapok

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése