Keresés ebben a blogban

2022. november 2., szerda

Mivé lett a Hunyadi utca...

Élet 1900-ban a Hunyadi utcán, melynek házai  az 1944-es bombázásokban és a háború utáni területrendezés miatt semmisültek meg. A fotót a malomparki postán bemutatott bélyeg- és képeslap-kiállításon repróztuk

Debrecen ma már ismeretlen jelenetére, valamint az anno még alakuló Petőfi tér egyik legkülönösebb arcára csodálkozhatunk rá a muzeális értékű fenti és alábbi felvételeken.

A Hunyadi és a Deák utcák helyén formálódó Petőfi tér a zsinagóga 1962-es lebontása előtt. A képet Mikolás Tibor építész tervező életmű-kiállításán repróztuk a Méliusz Könyvtárban

A színes kép készítésekor még állt a Deák Ferenc utca egy szakasza és a nagy zsinagóga maradéka, de a bal szélen már a Mikolás-féle modern lakóház első változata is megépült.


A szintén lebombázott Hunyadi utca viszont eltűnt a föld színéről. De nemcsak a robbanások miatt, hanem az utólagos területrendezés következtében is. 

Az egykori Hunyadi utca régi házai (a képen balról) a lebontásuk előtt. A fotót a Méliusz-könyvtár kiállításán repróztuk

A fenti kép is tanúsítja, hogy sok, nem végzetesen sérült épületet tehát egyszerűen lebontottak. Kivétel a kollégium épülete, lásd az összeállítás végén bemutatott képpáron.

Ez a szép ház állt a Royallal szemben.
Az 1924-es fotó másolatát Könyves Kálmántól kaptuk
A Mikolás-ház akkor még hatemeletes volt (sőt egy nőszobrot is elhelyeztek rajta), aztán a mai szomszédos, szürke szalagház miatt ráhúztak egy újabb szintet. A képen még ennek a majdani Holló János utcán tornyosuló szalagháznak az elődje szerénykedik, mégpedig egy lábakon álló, kis átjáróház formájában. Ez is egy új épület volt, ami azonban rövid életű lett. A már kupola nélküli nagy zsinagógát 1962-ben bontották le, a helyén pedig egy szintén

hatalmas lakóház zöldell. És ott van a Petőfi-szobor is, ami a lebombázott Royal Szálló területére került. Amikor legutóbb feltúrták itt a földet a kettes villamos pályaépítése miatt, akkor látszottak is a mélyben a hotel pinceromjai.


Apropó, villamos: ekkor még a villamosközlekedés fénykorát élte a cívisváros! Ugyanakkor a kocsik már nem a benti úton közlekedtek.

A Deák utca 1915 körül, a kamarai és a törvényszéki palotákkal. Szemben a Verbőcy (ma Holló) utca sarkán a palota, aminek a helyére a ,,Toronyház" épült. A fotót a Képeslapmúzeum osztotta meg az olvasóinkkal, köszönjük szépen!

Ha érdekelnek a Mester debreceni további munkái, akkor látogass erre az összeállításunkra!

A kereskedelmi és iparkamara székháza 1914-ben, a Deák és a Teleki utca sarkán, balról mellette a nagy zsinagóga


Felhívjuk a figyelmüket mindazoknak, akik az engedélyünk nélkül használják Debreceni Képeslapok fotóit és írásait, hogy amennyiben nem távolítják el az oldalaikról, akkor az bírósági eljárást és kártérítési követelést von maga után. A szabályos megosztásokat nagyon köszönjük!

Ilyen volt a '44-es bombázások után a mai Petőfi tér 8. szám,
az akkori Hunyadi utcán – ahol mára csak ez az épület maradt fenn

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése