Keresés ebben a blogban

2019. március 5., kedd

Luxushotelek a régi belvárosban


Debrecen központjában a II. világháborúig – némi túlzással – több pompás szálloda szolgálta a vendégsereget, mint manapság.

Az egykori Frohner például az 1900-as főutcán a fenti fotón is megcsodálható (háttérben a toronysisakos Kistemplom), a galéria pedig a képre kattintva is megnyitható.


A II. világháborúban megsemmisült Pannonia

Mostani múltidézésünk példáit innentől ABC-sorrendben folytatjuk, mégpedig azoknak a képeslap-másolatoknak a felhasználásával, amiket V. Pákozdi Károly Zoltán és Vértesi Ferenc osztottak meg velünk a Facebook-oldalunkon.


Az Angol Királynő Szálloda és Étterem a Kossuth utcán tündökölt a Csokonai Színházzal szemközt. A ma is álló palota ősét a XVIII. század végén építették, s ezt bővítették emelettel 1890-ben. Híresek voltak a Bunda és a Fehér nevű termei is.

Az Aranybika előző palotáját Steindl Imre tervezte

Az Aranybika a cívisváros legrégebbi hotelje, hiszen eredetileg már 1699-től prosperált az akkori létesít-ménye. A mai komplexum 1915-ben nyílt meg, az 50 szobás elődje pedig ugyanott, 1882-ben.


A Frohner Szálloda a főutca és a Miklós utca sarkán állt, és a leírások szerint 1881-től fokozatosan fejlesztették 64 szobássá. Ez az épület is az 1944-es bombázásokban semmisült meg.


A Központi Szálloda a Frohner szomszédságában, a mai Piac utca 45–47. szám alatt szolgálta a vendégeket és a kikapcsolódni vágyókat. 1887-től kávéház volt, majd 1903-ban a hotelrésze is kitárta a kapuit. Híres volt a fedett kertje és a konyhája is. Helyén 1938 óta a hitelbanki palota áll.


A Pannonia Szálloda és Étterem az előbbiekkel szemközt, a mai Piac utca 42. szám alatt tündökölt. A 40 szobás hotelnek központi fűtése és garázsa is volt, és sajnos szintén végzetes bombatalálat érte a II. világháborúban.


S végül a Royal Szálló. Ez a meseszép hotelünk a régi Deák Ferenc utcánál (a mai Petőfi tér északi szélén) ragyogott 1907-től a '44-es légicsapásokig. Ezen a pazar helyen villanyvilágítás, fürdő és központi gőzfűtés is volt. Alapjait ma is rejti a föld – miként azt láthattuk is a legutóbbi tereprendezéskor.


A II. világháború utáni években nyíltak meg a belvárosban a Debrecen és a Főnix nevű hotelek, valamint a Nagyerdőben például a Kohász- és a Termelőszövetkezeti Üdülő is. De ez már egy másik történet...Ezer köszönet V. Pákozdi Károly Zoltánnak és Vértesi Ferencnek, amiért oly sok kópiát osztottak meg olvasóinkkal a fantasztikus gyűjteményeikből.


A Frohner és a Központi Szálloda közötti épületsor a főutca páratlan oldalában

A főutca látványa a kisvonattal a Frohner Szálloda és az Apollo Mozi környékén

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.