Keresés ebben a blogban

2020. augusztus 7., péntek

Múltszázadi GPS-ek

Nagyításért kattints a képre! 
A Debrecent bemutató képeslapok között se ritka a térképes változat. Zseniális multifunkciós művek ezek, hiszen üdvözletként elküldhetők, segítenek a tájékozódásban, eltehetők emlékbe, sőt belépőjegynek is használhatók.

Az ilyen kiadványok nemcsak ötletesek és szépek, hanem kis helyen elférnek, és nagyon hasznosak is (voltak) a turistáknak. A ma embere számára az is külön jó, hogy ezeken gyárilag is mindig szerepelt évszám, ugyanakkor a korabeli utcanevekkel is szembesülhetünk: Április 4., Béke, Fürst Sándor, Hámán Kató, Micsurin, Tanács, no meg persze Vörös Hadsereg...
Nagyon szép lappal rukkolt elő az „átkosban” a Debreceni Vízmű- és Gyógyfürdő Vállalat is. A társaság akkoriban még a helyi strandokat is működtette, nevezetesen a nagyerdeit, a Szabadság útit és a kerekestelepit. A „Szabadságot” és mellette a Szikla Presszót 2001-ben bontották le, hogy a helyükre felhúzhassák a Főnix Csarnokot. (Cartographia, 1979.) A sorból nem maradt ki a debreceni állatkert se.

Ez a színes szuvenír nemcsak a létesítmény megközelíthetőségében nyújt segítséget a látogatóknak, hanem az ott gondozott állatok fajtáiból is ízelítőt ad. (Cartographia, 1980.)


A Medgyessy Ferenc Emlékmúzeum belépőjegye pedig egy kész csoda. A fő része egy olyan képeslap, amin elöl térkép szerepel a belváros Medgyessy-féle lelőhelyeiről. A perforálással elkülönített, letéphető rész címoldalán a Déri tér Medgyessy-szobrai láthatók, a hátulján pedig egy másik térkép, ami már a városban lévő Medgyessy-szobrok helyeit tünteti fel. (Cartographia, 1982.) Ez van rajtuk:


Jó túrázókhoz illően, lépjünk ki mi is végül a cívisvárosból. Íme a Hajdú–Bihart ábrázoló üdvözlőkártya, amin a megye településeinek múzeumai fedezhetők fel. Olyan különlegességek is szerepelnek rajta, mint az álmosdi Kölcsey-ház, a hajdúszoboszlói erődrom vagy a herpályi templommaradvány. (Cartographia, 1985.) Jó utat!


(Az itt megosztott képeslapokat se a netről szedtük össze másoktól, hanem a valódi kiadványok alkotta gyűjteményünk részei. Ne lopj te se!)

1 megjegyzés:

  1. Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.

    VálaszTörlés