Keresés ebben a blogban

2018. július 29., vasárnap

A régi vidámpark

Debrecenben a Nagyerdei Kultúrparkot az állatkert és a vidámpark alkotja. A környezet ma is gyönyörű, és a zoo is egyre gazdagabb és korszerűbb, azonban a vidámparkban
nincs meg már minden eredeti játék.

A hőskor mesés térképe. Kiadó: Cartographia

A régi szép idők hírmondójaként szerencsére például a kisvonat, a dodzsem, az óriáskerék, valamint a lovas forgó, az egykori elvarázsolt kastély épülete, a hordó, a KRESZ-pálya napjainkban is megtalálható a vadregényes telepen. Így tehát, ha csak ezek lennének itt, akkor is garantáltan jól szórakozhatnak a vendégek! A ma is gyönyörű, nagyerdei környezetben az is felfedezhető, hogy még megvan a domb is a kis színpaddal és büfével. Érkeztek új játékok is az utóbbi években, de ugyanakkor sokat lebontottak.


Ha anno beléptünk a vidámparkba (mely 1960-ban nyílt meg), akkor a szemközti dombon a pazar ezüstös Li–2-es repülőgépet láthattuk ragyogni, amibe fel is lehetett menni. Páratlan élmény volt vezetni” a gépmadarat!


Rögtön jobbra a kerek pecás medence feküdt, és onnan működtették az elvarázsolt kastély szoknyafúvóját is. A kastélyban többek között torzítótükrük, labirintus, rázószékek és mozgólépcső ijesztgette a vendégeket a kellő hang- és fényeffektusok kíséretével. Aki kijutott, annak még a forgó hordón is át kellett mennie (és ez ma is így van).


A „halacskás” medence egy bazársorral folytatódott, ahol ügyességi játékokat lehetett kipróbálni. Nagyon egyszerű eszközök voltak ezek is, de egyúttal igen szellemesek. Például kis bőrlabdákkal nagy fejeket kellett eltalálni és lecsapni, vagy figurák szájába bedobni a lasztit. Az utca balján, az óriáskeréknél biciklis forgó működött, valamint a „Lökd meg a Holdat!”, továbbá sima hajóhinták és az átfordulósak.


Aztán a dodzsem üvegcsarnokához jutottunk, amin túl a kisvonat (úttörővonat) kanyargott, a lenti völgyben pedig lábbal hajtós autókkal tekerhettek a gyerekek. Ebben a völgyben egyébként később mini Magyarország épült volna, de aztán csak a tevék kerültek ide.


A hőskorban később gokartpályával és játékteremmel is rendelkezett a vidámpark, a repcsis domb túloldalán pedig a céllövöldék és a hullámvasút mellett egy igazi, láncos körhinta is forgott szélsebesen. Az itt bemutatott fotók jól illusztrálják a korabeli (ma már olykor megmosolyogtató) felszereltséget és hangulatot, melyek alapján azonban bátran állíthatjuk: ötletes, fantasztikus paradicsom volt a mi kis vidámparkunk!


És ne feledjük: akkoriban még a kultúrparkba is tömegek özönlöttek (akárcsak például a csónakázó-tóhoz), és csak hosszas sorban állás után lehetett feljutni a játékokra. A létesítményt egyébként várhatóan végre korszerűsítik az Új Főnix Terv révén.Reméljük, mindenképpen felújítják ezt a kies oázist (mely ma már unikumnak számít hazánkban), és valóban nem jut a bezárt, leszerelt vidámparkok sorsára...


(Az itt megosztott fotómásolatok a Nagyerdei Kultúrpark archívumából származnak. Köszönjük!)


Az állatkert ilyen volt 1963-ban, a Képzőművészeti Alap KVBP képeslapján.
Később sokáig talán pont ez az oroszlán volt látható kitömve az előkert vitrinében

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.