Keresés ebben a blogban

2015. szeptember 4., péntek

A Tiszta Forrás népművészete


Debrecen és ország-világ egyik legrégebben működő kézművescsoportja mutatta be az alkotásait a Belvárosi Galériában. A tárlaton főként hímzésekben és csipkékben gyönyörködhetünk, míves kiegészítőként pedig Sándor Katalin népművészeti kerámiái gazdagítják a programot.


A kiállító Tisza Forrás Hímző Kör 40 esztendeje, 1975 októberében alakult meg tizenkét taggal a Hajdú Volán könyvtárában. A Papp Lajosné könyvtárvezető és Lyackovics Józsefné szakkörvezető által megszervezett műhely 1993-ig viselte a cég nevét.


A jeles évforduló alkalmából, 2015. szeptember 4-én megnyitott tárlaton a látogatók olyan ruhákat, ágyneműket, falvédőket, terítőket stb. csodálhatnak meg, amiket a csoport tagjai készítettek nagy türelmet és figyelmet igénylő, aprólékos munkával. A Kossuth utca 1. szám alatti közösségi házban felvonultatott művek közös jellemzője a kézműves díszítés: például a hímzés, a keresztszemes és a csipke.


A Molnár Tiborné által vezetett kör csütörtökönként 14-től 16 óráig tartja a foglalkozásait a Tímárházban, s az alkalmaikra várják azokat is, akik szívesen csatlakoznának hozzájuk. A csoport minden évben kirándulást szokott tartani, valamint szakmai gyűjtőúton is részt vesz. A mostani tárlat október 2-ig látogatható.


Szöveg és fotók:
Vass Attila Tamás / Debreceni Képeslapok


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése