Keresés ebben a blogban

2015. október 29., csütörtök

A cívisváros szerelmese

Debrecen szebbik arcának egyik megörökítője és megálmodója Maksai János festőművész. A sajátos stílusú alkotónak ezúttal a Benedek-könyvtárban látható tárlata.

Idealisztikus összhatás, élénk színek, dús növényzet, patinás épületek, lilába hajló égbolt – ezek is jellegzetességei a debreceni képzőművésznek, aki a Város, ahol élek címet adta ennek a kamarakiállításának.

A régi Kálvin (Egyház) tér a Református Főgimnáziummal és a Csokonai-szoborral.
Festmények: Maksai János. Reprók: Vass Attila Tamás

Maksai Jánosnak gyakori témája a belváros és a Piac utca nyári ragyogása. Az ő vágyait is kifejező képei által jóleső büszkeség töltheti el a Debrecenben élőket, míg a nem itteniekben sürgető vágy ébredhet, hogy ellátogassanak a cívisvárosba.

A mai Simonffy utca torkolata a Piac utcán, háttérben a Kistemplom

Az egyedi módon látó és láttató mester mostani anyagában olyan különleges kompozíciók is megcsodálhatók, amiken tulajdonképpen régi belvárosi képeslapokat másolt le (melyeken az egykori villamosok is főszereplők). Ezekben az a nagyszerű, hogy a hangulatuk azt az illúziót kelti, mintha ma is ilyen lenne Debrecen.

A régi és a mai Kálvin tér elegye a Nagytemplommal és az emlékkerttel

A portrékkal is gazdagított, teljes tárlat a Benedek-könyvtárban tekinthető meg november 14-ig (a Piac utca 68. szám alatt). Más művészek debreceni témájú munkáiból ebben a cikkünkben adtunk ízelítőt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése