Keresés ebben a blogban

2022. február 21., hétfő

A csónakázó és az Újvigadó

A debreceni Nagyerdő első nagy beépítése az 1930-as évek elején volt a Borsos József-féle rendezés során. Akkor hozták létre a Csónakázó-tavat, a szomszédos stadiont, a fedett uszodát, valamint a Békás-tavat, a parkerdőt, a Köztemetőt és az egyetemet is.
Az Újvigadó 1970-ben épült meg Mikolás Tibor tervei szerint. A csigalépcsős, teraszos, kertmozis, emeletes szórakozóhelyen koncerteket is tartottak, s önkiszolgáló étterme és kocsmája is működött.
(Fotó: Filep István.)


A csónakázón az is fantasztikus volt, amikor telente megfagyott a vize, és a jégen ingyen lehetett korcsolyázni, korongozni. Az Újvigadó és a csónakázó sorsa 2013-ban pecsételődött meg végleg: az új stadion miatt mindkettőt lebontották, s a helyükön park, mélygarázs és szökőkutas „vízi ködszínház” van.

Hapák József felvétele a Kiri-Giris időkből
A cikk végén található albumunkban a terület mai látványából is mutatunk ízelítőt, akárcsak az egykori telek csúszkálásaiból. A beruházás kivitelezésekor egyébként még azt hallhattuk-olvashattuk, hogy a – szintén átépített – Békás-tavon lesz az új csónakázási lehetőség, de ez eddig nem valósult meg.

A régi szép időket felelevenítő, alábbi galériánk fotóinak szerzői / forrásai: Alekszejenkó Viktor, Bakó Irén, Balázs és Tsa. Bt., Barasits Kiadó, Bodrogközi Katona Zsuzsa, Csobaji Előd, Hapák József, Hudacsek Zoltán, Képzőműv. Alap Kiadóv., Kiss János, dr. Nagy Attila, TKM Egyesület, Vass Attila Tamás. Keserédes időutazás, de azért jó múltidézést Mindenkinek! DBKL


Felhívjuk a figyelmüket mindazoknak, akik az engedélyünk nélkül használják Debreceni Képeslapok fotóit és írásait, hogy amennyiben nem távolítják el az oldalaikról, akkor az bírósági eljárást és kártérítési követelést von maga után. A szabályos megosztásokat nagyon köszönjük!

Szieszta az Újvigadó teraszán, 1978-ban. Fotó, kiadó: Megyei Tanács, IPK Váll.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése