Keresés ebben a blogban

2021. július 30., péntek

Retro túrák Hajdú–Biharban

Debrecenből most ismét kitekintünk, s ezúttal Hajdú–Bihar megye településeinek retro képeslapkínálata közül szemezgetünk. Előtte azonban otthon is körbepillantunk:

Időutazásunkból nem hiányozhat Debrecen se, így hát íme először is néhány pazar fél évszázados felvétel a cívisvárosról. Fotók: Bakonyi Béla, Horváth Zoltán, Tulok Ferenc / Képzőműv. Alap

Az ABC legelején folytatva a sort, barangoló összeállításunkat az álmosdi Kölcsey-ház felvételével nyitjuk. Mellette Hajdúböszörmény főtere, valamint Komádi mozaikja és egy nyíradonyi régi fotográfia van. Ez utóbbi 1937-ben készült egy cséplés után a ,,Tivorányban" (ami egy ottani tanya neve). Fotók: Megyei Tanács / IPK Váll., Db. Műhely KIAK, nyíradonyi önkorm.


Hajdúböszörménnyel kapcsolatban egy önálló üdvözlőkártyát is bemutatunk. Előtte azonban íme egy mai fotómix a felújított Bocskai térről:

Az átépített Bocskai téren vizes élményelemeket is kialakítottak. Fotók: Debreceni Képeslapok

A Hajdú–Bihar megyét bemutató sorozatból természetesen Hajdúszoboszló sem hiányozhat. Múltidéző kalandozásunk végén ezúttal a strandját, az ottani – szintén híres – női napozót, valamint a fürdőhely mellett működő távolsági autóbusz-állomás látványát idézzük fel az 1960-as, '70-es évekből. Fotók: Horváth Zoltán, Megyei Tanács / IPK Váll.


A következő blokkban Hortobágyra és a széles folyójára csodálkozhatunk rá egy szuper légi fotó segítségével. Ugyanitt a Vízi színpad is látható a Hajdú Táncegyüttes leányműsorával, alul pedig Balmazújváros központja és a városháza tündököl. Fotók: Csobaji Előd, Megyei Tanács / IPK Váll.


Böszörmény-címeres lapot a rendszerváltás címer-lecserélési hulláma idején készítette a helyi Petit GMK nevű kis manufaktúra.


A régi HajdúBihart megidéző, további összeállításunkért látogass ide.


Az itt megosztott képeslapokat se a netről szedtük másoktól, hanem a valódi kiadványok alkotta gyűjteményünk részei. Ne lopj te se!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése