Keresés ebben a blogban

2023. szeptember 14., csütörtök

150 éves a debreceni Vágóhíd utcai magányos kripta

Debrecen egyik legszomorúbb és legszebb helye a Vágóhíd utcai felüljáró melletti, egykori katolikus temetőnél található a hajdani dohánygyárral átellenben. Itt, a bekerítetlen területen áll az a különleges sírbolt, amit – a márványtáblája szerint – 1873-ban emeltek „A jó férj és atyának hálás utódai”.

A Reviczky-mauzóleum főhomlokzatán lévő feliratos márványtábla 2023. március 5-én. Fotók© Debreceni Képeslapok

A Reviczky-kápolnának, Reviczky-mauzóleumnak is nevezett, immár tehát 150 éves nyughelyen nincsen más szöveg, ám tudható, hogy Reviczky Menyhért alussza ott az örök álmát, aki Debrecen polgármestere volt 1843 és 1847 között (más forrás szerint 1842 és 1847 között).

A 70 éves korában elhunyt Reviczky Menyhért gyászjelentése. A képet Gaál Zoltán Olivér töltötte fel a Facebook-oldalunkra, hangsúlyozva: a néhai polgármester megérdemelne egy utcanevet Debrecenben. Köszönjük szépen!

A kőkeresztekkel, márványoszlopokkal és címerrel, timpanonnal is ékesített építményt sajnos időnként feltörik, és az is megesett, hogy teleszemetelték, és hajléktalanok költöztek bele. A mostani, 2023 március eleji látogatásunkkor szerencsére rendben lévőnek tapasztaltuk az itteni állapotokat.

Reviczky Menyhért 150 éves sírboltja és a katolikus kápolna 2023. március 5-én. Fotók© Debreceni Képeslapok

A polgármester leszármazottja 2017-ben kérelmezte a polgármesteri hivataltól, hogy a mauzóleumot elszállíttathassa a földi maradványokkal együtt a Reviczky család nyírmártonfalvi birtokára. Az önkormányzat úgy véli: a síremléket a hamvakkal együtt a helyszínen kell megőrizni, ugyanakkor megrendelték a szükséges rendbetételeket. Minderről ebben a cikkemben olvashatnak részletesen.

A 150 éves Reviczky-mauzóleum főhomlokzata 2023. március 5-én. Fotók© Debreceni Képeslapok

A hely történetéhez tartozik, hogy a katolikus temető területét a város 1717-ben adta örökös használatba a katolikus egyháznak, amikor a hívei visszatérhettek Debrecenbe. A provinciális barokk stílusú, központi kápolnát 1774-ben, a szent kereszt tiszteletére építtette gróf Kállay János császári és királyi tanácsos, kerületi táblaelnök.

A 2024-ben 250 éves kápolna a Vágóhíd utcai temetőben. Fotók© Debreceni Képeslapok

Az egyhajós, félkörzáródású szentélyhez ívesen előrehajló lépcsők tartoznak, az alsó szinten pedig eredetileg nyolc fülkesírboltot alakítottak ki. A kápolna tetejét oromzatos huszártorony ékesíti.

A mauzóleum belső látványa 2023. március 5-én. Fotók© Debreceni Képeslapok

A sírkertet 1932-ben zárták be, amikor megnyílt a Debreceni Köztemető. A hely egyre lepusztultabb volt, ám 2005-re a katolikus egyház a terület nagy részét bekeríttette. Sajnos ebből kimaradt a kripta és több síremlék is, emiatt pedig még ki vannak szolgáltatva a rongálóknak és a szemetelőknek.

A 150 éves kripta látványa 2023. március 5-én a csőszház felől, háttérben a vasúti sín. Fotók© Debreceni Képeslapok

DBKL

Felhívjuk a figyelmüket mindazoknak, akik az engedélyünk nélkül használják Debreceni Képeslapok fotóit és írásait, hogy amennyiben nem távolítják el az oldalaikról, akkor az bírósági eljárást és kártérítési követelést von maga után. A szabályos megosztásokat nagyon köszönjük!

A Vágóhíd utcai kripta melletti csőszház 2023. március 5-én, ahonnan az előző képet készítettük. Fotók© Debreceni Képeslapok

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése