A
debreceni specialitásnak számító étkek közül ezúttal a
debreceni töltött káposztát mutatjuk be. S ha már kaja, akkor
szót ejtünk egyéb helyi különlegességű betevőinkről is.
Laktató és ínycsiklandó... A fotót Bodrogközy Katona Zsuzsa töltötte fel a Facebook-oldalunkra. Köszönjük! Nagyításért kattints a képre! |
A cívisváros nevét viselő töltött káposzta sertés, marha vagy juh húsából is készülhet. Természetesen sokan másként ismerik, így tehát van például, aki kolbászt is főz mellé. Receptünk szerint a debreceni töltött káposztának
nagyok a töltelékei, és a savanyított káposztalevelekben lévő húshoz köles- vagy rizskását és szalonnát kell keverni.
Az egyedi íz érdekében gyömbér,
sáfrány és bors is dukál bele. A töltött káposzták alá
leveles és apró káposztákat is helyeznek, sőt azok közé
bőrös-csontos húsokat. Ezzel azonban még mindig
nem
debreceni a töltött káposzta, mivel a levét be is kell
sűríteni öreg, piros rántással. A debreceni
töltött káposztát egyébként ma is
sokan főzik cserépedényben. A
debreceni töltött káposzta mellett híres és finom koszt a
slambuc is (amit szintén sokféleképpen készítenek). Helyi specialitású ételünk a debreceni béles, szalonna,
kenyér és perec is, a debreceni páros kolbász pedig a
közelmúltban már a Hungarikum-címet is elnyerte. De ezekről majd
máskor...
DBKL
Felhívjuk a figyelmüket mindazoknak, akik az engedélyünk nélkül használják a Debreceni Képeslapok fotóit és írásait, hogy amennyiben nem távolítják el az oldalaikról, akkor az bírósági eljárást és kártérítési követelést von maga után. A szabályos megosztásokat nagyon köszönjük!
Felhívjuk a figyelmüket mindazoknak, akik az engedélyünk nélkül használják a Debreceni Képeslapok fotóit és írásait, hogy amennyiben nem távolítják el az oldalaikról, akkor az bírósági eljárást és kártérítési követelést von maga után. A szabályos megosztásokat nagyon köszönjük!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése