Keresés ebben a blogban

2023. szeptember 26., kedd

A debreceni „Indiana Jones-híd”

Debrecen egyik legextrémebb építménye az Ispotály nevű városrész mellett, a Déli soron található. Ez egy olyan felüljáró, ami az egyik épület harmadik emeletéből nyúlik ki, átível a Nagyállomás sínjein, majd pedig a távoli túlsó végén a teher-, illetve rendező pályaudvarra lehet lejutni (és onnan vissza).

A Déli sori „Indiana Jones-híd” a Volán-telep felől. Itt 12,3 méter magas. Fotók: © Debreceni Képeslapok

Az eredetileg szociális és öltözőépületként funkcionált ház a MÁV dolgozóinak készült 1970-ben, ahogy a felüljáró is. A híd teszi lehetővé a munkások közlekedését onnan a műhelyekhez és vissza – tájékoztatott a MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatósága. A vékony oszlopokon álló híd nyílása csaknem 108 méter; a magassága az épületnél 12,3 méter, a vágányok felett pedig 7,9 méter (tériszonyosoknak tehát nem ajánlott). Minderről bővebben ebben a cikkemben írtam-fotóztam korábban. Olvasónk, Sándor László a Facebook-posztunkhoz tett hozzászólásában leírta: „A vasúti dolgozók ott járnak át dolgozni, az épületben vannak az öltözők, és ott mennek át a munkahelyükre dolgozni a mozdonyvezetők, krampácsolók, kocsivizsgálók és szerelők, akik javítják ott a vonatokat.”

A 108 méter hosszú felüljáró a Salétrom utca felől, 2023. május 8-án. Fotók: © Debreceni Képeslapok

A felüljáró mellett a pályaudvaron egy újabb építésű híd is felfedezhető. Ezt is megörökítettük, s az utolsó felvételen adjuk közre. Polgárdi Tamás olvasónk a hozzászólásában erről leírta: „Nem klasszikus, átkelésre szolgáló híd, nem is véletlenül van csak egy oldalon feljárója. Az egy jelzőhíd, amin sok, egymás melletti vágány jelzői is elférnek egy tartószerkezeten, nem kell minden vágány mellé/közé oszlopot állítani.”


Szarka Imre olvasónk 1976 és 1986 között mindennap közlekedett rajta. Arra a kérdésünkre, hogy nem féelelmetes-e a hídon menni, amikor alatta megy a vonat, Szarka Imre ezt írta: „Az nem, de ha sokan mennek rajta és egy ütemben lépnek, kissé oldalazva képes belengeni. Anno fiatalon belengettük párszor, mikor jöttünk az ebédelésből vissza a műhelybe. Az irodista lányok rögtön nem mertek rajta tovább menni. Jó poén volt. Kaptunk is a művezetőnktől. De volt, hogy ő is köztünk volt, így nem volt tragédia a bünti. Fiatalos hülyeség volt.”

A Nagyállomás teherpályaudvarának újabb építésű, hidas szerkezete a régi közelében. Fotók: © Debreceni Képeslapok


Felhívjuk a figyelmüket mindazoknak, akik az engedélyünk nélkül használják Debreceni Képeslapok fotóit és írásait, hogy amennyiben nem távolítják el az oldalaikról, akkor az bírósági eljárást és kártérítési követelést von maga után. A szabályos megosztásokat nagyon köszönjük!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése