Keresés ebben a blogban

2024. március 7., csütörtök

Debrecen városrészei: az Ispotály

A Nagyállomás Petőfi téri főépülete 2024. március 1-jén (előtte egy veterán autócsodával). Fotó: © Debreceni Képeslapok

Debrecen egykori szegényháza, menedékhelye előtt egy önálló városrész is tiszteleg: az Ispotály. Az 1944-es bombázások miatt ezt a területet is úgy meggyötörte a sors, mint korábban a névadó intézmény istápolására szoruló embereket. Fotók: © Vass Attila Tamás / Debreceni Képeslapok

A Nagyállomás főépülete melletti postahivatal. Fotó: © Debreceni Képeslapok

Első két fényképünkön a városrész legfontosabb helyeit, a Nagyállomást és a mellette működő postahivatalt örökítettük meg. Magát a városrészt pedig nem mellékesen a Wesselényi, az Erzsébet és a Salétrom utca, a Petőfi tér övezi, valamint a vasút a Nagyállomás főépületével, és a Boncz László utca is határolja.

Az Ispotály egyetlen megmaradt épülete a Raktár utcában. Fotó: © Debreceni Képeslapok

Boncz László neve azért is fontos és érdekes, mert ő alapította 1529-ben az Ispotály névadó intézményét. Ez akkor még eredetileg az ő Piac utcai házában működött, és menedékhelyet, szegényházat és betegszobákat is magában foglalt. Boncz László 1559-es halála után a városra szálltak az intézmény jogai, feladatai.

A Nagyállomás főépületének indulási oldala a Piac utca felől. Fotó: © Debreceni Képeslapok

Amikor a ferenceseknek távozniuk kellett Debrecenből, akkor a mai Dósa nádor téri kolostorukba telepítették át az Ispotályt. 1705-re azonban ezt kinőtték, így a Külső Ispotályba (a mai helyre) költöztették, ami akkor már 150 éves volt.

Az 1944-es bombázások áldozatainak emlékműve az Ispotály lakóparkban. Fotó: © Debreceni Képeslapok

Az Ispotály egyetlen megmaradt épülete a mai Raktár utcában, a Nagyállomás területén található, nevezetesen a kocka alakú vasúti bunker és a víztározó medence mellett. Hajdanán óvoda, iskola és szegényház is tartozott hozzá, és itt tanult Tóth Árpád, a későbbi költő is.

A festett ablakokkal álcázott MÁV-bunker a posta és az Ispotály-épület között. Fotó: © Debreceni Képeslapok

E hely kapcsán emlékezzünk meg aról is, hogy valaha itt futott a Késes utca. A szintén az egykori intézmény nevét használó, közeli lakóparkban 2015 óta már van egy lakossági kezdeményezéssel állított, díszes kőoszlop is, ami a szétbombázott református templom emlékét őrzi. 

A 2023-ban 50 éves 24 emeletes lakóház áprilisi virágszőnyegekkel. Fotók: © Debreceni Képeslapok

A városrész egyik jelképe a toronyház. Ezt 1973-ban adták át, több mint 200 lakás van benne, ahol csaknem ezren élnek. A 24 emeletes épületben többek között pékség és trafik is működik, ugyanakkor ABC, irodák s az egykori Híradó Mozi, valamint a Debrecen Étterem épületei is csatlakoznak hozzá.

Az egykori Híradó Mozi épülete a 24 emeletes lakóház alatt. Fotó: © Debreceni Képeslapok

Itt volt a költő és a tér nevét viselő, panorámateraszos presszó is, alatta pedig Váró Márton egy különleges, medencés szobra, melynek címe: Vasbokor (lásd az utolsó fotóinkon).

A teherpályaudvaron tornyosuló teherdaru. Fotó: © Debreceni Képeslapok

E helyen van a villamosok végállomása és fordulója, sőt, az Ispotály városrészben óvoda, szeretetszolgálat, gyógyszertár és a DKV-központ is működik a tuják, buszok és trolibuszok végállomásaként is, sőt, itt működik a közlekedéstörténeti emlékszoba is. Ez utóbbi mellett a hajdani hajlítottbútorgyár telepe fekszik.

Az Ispotály utcai óvoda kedvesen retró kerítése és egyik épülete. Fotó: © Debreceni Képeslapok

Városrészi összeállításaink:
Az Ispotály utcai óvoda kertjében álló dekoráció, mely az újrahasznosítás jegyében készült. Fotó: © Debreceni Képeslapok

Az Erzsébet utcai lakótelep építéséről ebben a cikkünkben írtunk sok régi képpel.

A Déli sor (balról) és a Salétrom utca kanyarjában lévő házban működött a Thonet-mintabolt. Fotó: © Debreceni Képeslapok


Felhívjuk a figyelmüket mindazoknak, akik az engedélyünk nélkül használják a Debreceni Képeslapok fotóit és írásait, hogy amennyiben nem távolítják el az oldalaikról, akkor az bírósági eljárást és kártérítési követelést von maga után. A szabályos megosztásokat nagyon köszönjük!

A némelyek által biciklitárolónak használt Vasbokor 2021 októberében, az öreg fenyőfa kivágása előtt
és azt követően. 
Fotók: © Debreceni Képeslapok

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése