Keresés ebben a blogban

2023. január 28., szombat

Az 1538-ban megnyílt Református Kollégium

A 2023-ban immár 485 éves ősi debreceni oktatási intézmény rekonstruált rajza. Grafika: © Szegedi Károly
 

A Debreceni Református Kollégium és az András-templom egykori épületegyütteseire, a Pap-tavára, a Régi Városháza előző épületére, valamint a hajdani cívisváros tovatűnt utcáira és épületeire is rácsodálkozhatunk az 1802-es nagy tűzvész előtti időkből Szegedi Károly debreceni grafikus, zenész, helytörténet-kutató alkotásainak köszönhetően.

A most elkészült, és a Debreceni Képeslapoknak felajánlott, legutóbbi kollekciójában Szegedi Károly mindenekelőtt bőséges terjedelemben és ámulatba ejtő részletgazdagsággal foglalkozik a Református Kollégium 1802-ben leégett, korábbi házainak rekonstruálásával.

Szegedi Károly fotója: © Debreceni Képeslapok

A Debrecen emblematikus létesítményének számító, nagy múltú iskolát minden irányból bemutatja, s ehhez régi térképeket és mai műholdképeket egyaránt felhasznál. Ezt a folyamatot a cikk végén egy speciális blokkban is illusztrálja a képzőművész.

Szegedi Károly a most közzétett, legújabb összeállításában a hajdani András-templomnak is bőséges teret és perspektívákat szentel. Ez a református gyülekezeti helyünk a mai Nagytemplom helyén állt, és szintén az 1802. június 11-i tűzvészben pusztult el.

A képzőművész ezúttal két beállításban és színezéssel is rekonstruálta a Református Kollégium kelet felől feltárult testét. A kép aljára egy korabeli utcakapitányi épületet helyezett el.


Szegedi Károly a bevezetőben kiemelt városrészeken és épületeken kívül a Csapó utca elejének 220 évvel ezelőtti arcát is feltámasztotta a korabeli és a legmodernebb technikák ötvözése révén...

Az alábbi grafikán a Hatvan utca és a mai Kálvin tér 1802 előtti területére is rácsodálkozhatunk:

Szegedi Károly ebben az új csokrában a Régi Városháza előző épületét, valamint az útburkolatot helyettesítő hidakat is tiszteletre méltóan cizellált grafikákon keltette újra életre.

A Református Kollégium korábbi épületegyütteséről végül következzen a nyugat felőli látképe...

Utolsó előtti képünkön a fent már jelzett munkafolyamat-szemléltető montázst közöljük:

A rekonstrukciós alkotások készítésének egyik módszere. Illusztráció: © Szegedi Károly

Szegedi Károly előző kollekciója, amelyet a reformáció napja tiszteletére bocsájtott rendelkezésünkre, erre az összeállításunkra látogatva csodálható meg.

Az egykori Fűvészkert környéke nyugat felől. Grafika: © Szegedi Károly

DBKL

Felhívjuk a figyelmüket mindazoknak, akik az engedélyünk nélkül használják a Debreceni Képeslapok fotóit és írásait, hogy amennyiben nem távolítják el az oldalaikról, akkor az bírósági eljárást és kártérítési követelést von maga után. A szabályos megosztásokat nagyon köszönjük!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése