Keresés ebben a blogban

2022. szeptember 28., szerda

A régi Csapó utca

Debrecen egyik legősibb utcája a Csapó utca, ami az 1395-ben céhbe tömörült gubacsapók emlékét őrzi. Anno a mesterek ebben a városrészben éltek és dolgoztak, az utcát pedig 1467 óta nevezik így.

Cipészműhely az egykori Csapó-kanyarban. Az üzlettel szemben ma is megvan a Ruzicska Cukrászda
épülete, és a hatos villamos is itt haladt el csikorogva

Szilágyi Erzsébet ugyanis akkor engedélyezte, hogy évente két vásárt tartsanak az utcán, ami addig a Homokos utca nevet viselte. (A galéria a képre kattintva is megnyitható!)


Mostani összeállításunk mozaikjaiban a régi-régi és a retro idők Csapó utcájának felvételei közül válogatunk, végigsétálva a Piac utcától a Dégenfeld téren át az Árpád térig.

A Csapó utca eleje 1959-ben a villamossal, balról még egyemeletes az épület. Kiadó: Idegenforgalmi Hivatal Debrecen

A fotó- és képeslapmásolatok forrásai, készítői: Árva Barna, Bakó Irén, Csobaji Előd, Debrecen műemléki klasztere, Fogl Márton, Fortepan, helytörténeti fotótár, IHO Blog, Kenyeres Ilona, Képzőművészeti Kiadó, MSZMP, Nagy Attila, Nagy Gyula, Révész Géza, Ted Grauthoff, Vértesi Ferenc.


A fenti montázsokon a Csapó utca elejére, a Dégenfled téri kenyérpiacra, valamint a még egyemeletes (és alul üzlethelyiséges) zenedére is rácsodálkozhatunk. A villamos a következő blokkban is főszereplő, és itt gyönyörködhetünk a vegyipari középiskola régi épületében és a még keskeny Burgundia utcában. Van egy retro fotónk a virágpiacról is.


Felejthetetlen a Debrecen Áruház és a régi vásárcsarnok is! Itt látható a tömb építése is, továbbá a híres Pulykakakas Étterem és a Háziasszonyok Boltja. Ma ezen a helyen szürkéllik a Fórum és a félkész Latinovits Színház (új nevén a Csokonai Fórum).


A panelsorok megépítése előtti időkben a Csapó utca barátságos kertségi övezet volt, melynek egyik emlékezetes része a Csapó-kanyar és a Ruzicska Cukrászda.

Az egykori Csapó-kanyar. Forrás: Helytörténeti Fotótár

A fenti képen szemből látható épületsor ma is megvan, csak már nem Csapó, hanem Senyei-Oláh István az utca neve... Mai fotók© Debreceni Képeslapok


A ruhagyárnak itt (is) volt a mintaboltja, 1966-tól pedig már az építőipari technikum (a későbbi Ybl-főiskola) is magasodott az utca végében, nem csak a kakasos templom. Az új Csapó utcát futurisztikus ufólámpák szegélyezték.


Az 1970-es évek a nagy bontások és építések korszaka volt itt is. A hatalmas panelházak felhúzását a villamosvonal felszámolása is kísérte.

Tudósítás a Hajdú-bihari Naplóban a panelesített Csapó utca átadásáról,
amely 1973. január 10-én, több mint 100 lakás szanálása árán valósult meg

Az új lakótelep eleinte elég sivár volt, viszont az ideköltözők sokasága élettel töltötte meg, és már összkomfortot élvezhettek.


Az ,,új Csapó-kanyar" után ma is karnyújtásnyira áll az Árpád téri református templom, aminek a helyén a Csicsogó Csapszék működött. Az 1953-as felvétel tanúsága szerint is sok szép növény övezte, az utak pedig macskakövesek voltak.


Az utolsó előtti üdvözlőkártya a fantasztikus Árpád teret mutatja. Balról kis házak, szemben a Kút, a Nyíl és a Homok utcák, a horizonton az István-malom, a középpontban pedig a templom sok-sok fával... És ott a hatos villamos is!


DBKL

Esernyős, biciklijavító és könyvkötészet is működött itt. Mai fotók: © Debreceni Képeslapok

(A régi Kossuth utcáról idekattintva látható az összeállításunk. És ha érdekel a Batthyány utcáról is hasonló képes anyag, akkor keresd fel ezt a linkünket.)

,,Hogyha rossz a töltőtolla, Csiszár Ernő megjavítja. Éjjel-nappal írhat vele, ismerősét küldje ide!" A kép jobb oldalán a ruhagyár magas épülete  látszik. Forrás: Kapocskáné Csiszár Ildikó, Túri István

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése