Keresés ebben a blogban

2015. július 30., csütörtök

Virágzuhatag a színház előtt

Debrecen 150 éves teátruma nemcsak a páratlanul pazar palotájáról híres, hanem az előtte burjánzó fákról is – amik most mintha már a közelgő virágkarnevált köszöntenék!

A Kossuth utca e jellegzetes növényeit már a réges-régi képeslapokon se lehet nem észrevenni. Az alábbi üdvözlőkártya is például idestova csaknem 50 éves, de az ágas-bogas zöldek akkor is a Csokonai Színház kertjében hajladoztak. (Sőt, abban az időben még köztük állt Oláh Gábor mellszobra is.)
Fotó: Szelényi László / Képzőművészeti Alap.


2015 júliusában hirtelen kivirágoztak a kis park sátorszerű fái. A dús lombok minden négyzetcentiméterén sárgás szirmú fürtök futnak s fénylenek, és ez újfent felveti a kérdést: tulajdonképpen milyen fák is ezek? Az ember eddig hajlamos volt valamiféle fűznek feltételezni, de ez a teória most végleg megdőlni látszik. A levelek és a virágok alapján ugyanis teljesen olyan, mintha japánakác-féleséggel lenne dolgunk. De legyen bármi is, végül is egy a lényeg: csodálatos!
Fotó: Vass Attila Tamás / Debreceni Képeslapok.


(Az itt megosztott képeslapot nem a netről szedtük le valaki mástól, hanem a valódi kiadványok alkotta gyűjteményünk megbecsült példánya.)

V. A. T.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése