Keresés ebben a blogban

2015. augusztus 1., szombat

Fancsikai apokalipszis

A vadvízi élet tobzódása helyett sajnos most már csak a pusztulás jelenti a látnivalót. Fotók: © Debreceni Képeslapok

Debrecen közkedvelt kirándulóhelyét, az erdőspusztai Fancsikát ma már nem pecások, nem gombászok, és nem is napimádók keresik fel, hanem elsősorban a katasztrófaturisták. A tavak ugyanis kiszáradtak.

2015 májusának elején is már csak itt volt víz Fancsikán. Fotók: © Debreceni Képeslapok

Ugyanaz a tórész 2015. augusztus 1-jén. Fotók: © Debreceni Képeslapok

Az utóbbi években már minden ősszel nagyon gyászos állapotba kerültek a környék vizei, de tavaszra valahogy még mindig rendbe jöttek némiképp a Fancsikai tavak is és a Vekeri-tó is. A mostani (2015-ös) nyár azonban minden jel szerint sorsdöntő mérföldkőnek bizonyult – ahonnan már aligha lehet visszaút.

A kilátó mellett növénytenger vette át a víz helyét. Fotók: © Debreceni Képeslapok

Május elején a Vekeri-tó még egész tűrhető vízmélységű volt, viszont a fancsikaiak közül már akkor is csupán a hozzá közelebbi mederben csillogott épp csak egy kis víz. Augusztus elsejei látogatásunkra pedig immár Fancsika mindhárom tavából eltűnt a víz, és a Vekeriben is tragikusan kevés maradt: még a sziget körül hullámzik valamennyi, amennyiben már a kisebb gázlómadarak is kényelmesen lépdelhetnek.

A szárazságtól feltört meder repedései annyira mélyek, hogy autógumi is elfér bennük. Fotók: © Debreceni Képeslapok

A fancsikai táj egyébként a meder mentén még szintén gyönyörű, de a növényeken kívül más életnek már nincs nyoma. Az autókerék-vastagságú repedésekben hulladékok és óriási kagylóhéjak hevernek. A végítélet órái virradtak a vidámabb időket megélt Erdőspusztára? Vagy lehetséges még a visszaút?

Mindenfelé hatalmas kagylóhéjak jelzik az egykori életet. Fotók: © Debreceni Képeslapok


Néhány hét alatt a Vekeri-tó is a Fancsikai sorsára juthat (Fotó: 2015. augusztus 6.). Fotók: © Debreceni Képeslapok

Felhívjuk a figyelmüket mindazoknak, akik az engedélyünk nélkül használják Debreceni Képeslapok fotóit és írásait, hogy amennyiben nem távolítják el az oldalaikról, akkor az bírósági eljárást és kártérítési követelést von maga után. A szabályos megosztásokat nagyon köszönjük!

Vízutánpótlás se az égből, se a Katiból nem érkezett elegendő... (A Vekeri-tó 2015. augusztus 6-án). Fotók: © Debreceni Képeslapok

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése