Keresés ebben a blogban

2015. augusztus 31., hétfő

Megszépült a szocreál ház

Az 1950-es évek rezervátuma a Vásáry-sarkon

Debrecenben is találhatók még olyan épületek, amik a Rákosi-korszak „díszítőelemeit” viselik magukon. Most egy ilyen objektumot korszerűsítettek és tettek rendbe.

A Piac és a Vásáry (előzőleg Vörös Hadsereg útja és Ságvári) utca sarkán található ház eredetileg az Építésügyi Minisztérium Debreceni Tervező Irodája részére készült csaknem 65 éve, az utóbbi évtizedekben pedig rendőrségi irodaházként működik. Az épület arról is nevezetes, hogy a zászlórúdján ötágú csillag található.

A felső erkélydísz a rendőrségi irodaházon

A motívum kalászos változata az erkélyeket „ékesítő” domborműveken is szerepel. Ugyanakkor a Szabadságszobor alakja is megjelenik rajta, akárcsak az otthon és a betevő előteremtésének patetikus ábrázolása. Természetesen a ház ezekkel a szocreálos kompozíciókkal is Debrecen és a város történelmének a része.

A haza építői és a felszabadulási emlékmű

A minap el is érkezett a felújításának az ideje, és ennek során egyebek mellett kicserélték az ablakait, valamint leszigetelték és lefestették a külső falait. A múltat mondhatni immár csak az erkélyek, a zászlórúd és a szomszédos – szintén szocreál – épület hirdeti.

A szemközti házról már levették a csillagokat, de a babérkoszorúk még a múlt relikviái

Aki arra jár, annak érdemes megnéznie a Vásáry-emléktábla körüli falat is. Ott ugyanis a táblát körberakták a szigetelőanyaggal – ezáltal pedig az emlékmű mintegy a megvastagított fal lyukába került. Ezen kívül természetesen tovább haladni is megéri, hiszen pár lépéssel arrébb a Sajó István-féle pazar lakóházak is megcsodálhatók.

Sztálin-barokk, tehát szocreál épület egyébként ma is található Debrecenben – például a Hajnal és a Perényi utcákban, valamint a Kassai úton. A Burgundia utcai, egykori szakmunkásképző előterében hihetetlen szocreál festmények vannak. Sőt, ötágú csillagok vannak a Kossuth utca 11. szám alatti palota tornyain is, ami 1894-ben épült meg.

Egykori polgármesterünk táblájának külön ablakot alakítottak ki

Cikk és fotók:
Vass Attila Tamás / Debreceni Képeslapok


Az erkélyeken függő műalkotások látványa a lenti villamosmegállóból

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése