Keresés ebben a blogban

2021. április 10., szombat

Kiállítás a régi cívisvárosról

Debrecen gazdag történelmének egyik legszebb és legváltozatosabb fejezetéről, a XX. század elejéről csodálhatók meg képeslapok ebben az anyagban.


A Lencztelepen megrendezett tárlatnak ugyanaz volt a címe, mint ami a mi oldalunknak a neve, és dr. Nagy Attila gyűjteményéből nyújtott a közönség elé egy csodás csokornyit. Az első másolaton a Nagyállomásban gyönyörködhetünk, aminek a palotáját 1902. július 14-én vehette birtokba a közönség.


Tovább szemezgetve a bemutatóból, haladjunk a belváros felé. A második lapon a törvényszék díszes épületegyüttesének azt a részét láthatjuk, amelyik elpusztult az 1944-es szőnyegbombázásokban. A helyén modern stílusú lakóházat építettek a kibővített Petőfi térre.


A fenti kópia (rajz?) a Miklós utcától mutatja a főutcát. Látszik a dátum is (1899. X. 7.), s a felvételen kisvonat is szerepel. Ilyen járművek 1884-től közlekedtek a városban, a villamosaink pedig 1911-ben debütáltak.


És íme az Arany János (korábban Kádas) utca sarka a Hungária-palotánál. Ez egy olyan képeslap, ami nemcsak igen szép, hanem a rajta sorakozó épületeink nagy része is megmaradt.


Ezen a fotográfián a Kossuth-szobor és az Aranybika a főszereplő (habár mai szemmel a hotel és a Hatvan utca közötti házak is érdekesek). A szobrot 1914 májusában adták át, a szállodát pedig a következő esztendő őszén. Az említett épületeket 1973-ban robbantották le, a helyükön a Bika új szárnya és a volt Unió Áruház áll.


Itt egészen közelről legeltethetjük a szemünket a cívisváros jelképén. A felvétel egyébként koszorúzáskor készült – talán éppen a szobor átadásakor.


Belvárosi sétánkon megérkeztünk a régi Kossuth utcára, ott pedig az utolsó állomásunkhoz, a CsokonaiSzínházhoz. Jobbról a pénzügyi palota tündököl, a bal oldalon pedig a Stégmüller-palota. Érdekesség, hogy idáig ért a teátrum kerítésének egyik szárnya...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése