Keresés ebben a blogban

2021. április 6., kedd

Az ősi cívisváros a tűzvészek korában

Festmény: Gáborjáni Szabó Kálmán. Kiállító: Református
Kollégium. Nagyításért kattints a képre!
Debrecen formálódásának fontos állomása az 1802-es tűzvész, valamint a XX. század eleji nagy építkezések.

Az előbbi tragédia miatt kellett újjá-építeni a Református Kollégiumot is, a beruházásokkal pedig olyan paloták születtek, amik ma is pompáznak – s tűntek el a helyükön lévő házak...
Az 1538-ban alapított Református Kollégium korábbi épületegyüttesét Gáborjáni Szabó Kálmán falfestménye, valamint makett is bemutatja a ma emberének. Ugyanakkor Zoltai Lajos alkotásai a cívisváros egykori nevezetes épületeit is rekonstruálják.
Ilyen az, hogy a Gambrinus köz iker bérpalotája (1913) helyén a Szikszay-, Dobozi- és Vígkedvű-házak álltak (lásd a lenti montázs bal alsó képén); a püspöki palota (1912) helyén a Nagytemplom felől 1764-től Szilágyi Sámuel püspök rezidenciája volt; a Nagytemplom (1827) helyén pedig az András Templom magasodott, s ez is az 1802. június 11-i tűzben semmisült meg, amely elpusztította a Veres tornyot, a kollégiumi épületek zömét és 1500 lakóházat is. Mindemellett a Református Kollégiumban – normális esetben – múzeumokat, az Oratóriumot, a Nagykönyvtárat, valamint a felső szint freskóit és a Csokonai-emlékszobát is megcsodálhatják az érdeklődők.

Zoltai Lajos festményei a mai püspöki palota, a Gambrinus-bérház és a Nagytemplom helyein állt épületekről


Felhívjuk a figyelmüket mindazoknak, akik az engedélyünk nélkül használják Debreceni Képeslapok fotóit és írásait, hogy amennyiben nem távolítják el az oldalaikról, akkor az bírósági eljárást és kártérítési követelést von maga után. A szabályos megosztásokat nagyon köszönjük!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése