Keresés ebben a blogban

2015. június 30., kedd

A Titkos-tó

A debreceni Nagyerdőben nemcsak a Békás-tó-található, hanem egy másik vizes hely is. Ez ma elvileg bringás pálya, korábban viszont itt bújt meg a „Titkos-tó”.

A postásüdülő és a Tóth Árpád-emlékfal közötti tavacska már nem létezik, illetve teljesen más szerepben reinkarnálódott. A parkerdő 2014-es átépítése előtt itt még valóban titokban lehetett egy – hol kisebb, hol nagyobb – vízgyűjtő, mivel körben sűrű növényzet takarta. A sziklás csobogó és a Békás-tó vize eddig a helyig tudott elfolyni, mégpedig azért, hogy a nagy szárazságok idején is folyadékhoz juthassanak a növények.

A régi kőpadok közül kettő a Titkos-tó partján, az átépítés előtt

Az utóbbi években azonban már alig csordogált ki idáig a víz. Emiatt az itt található, formás kőpadok mindinkább egy gyomorforgató csövestanya meggyalázott kellékeivé lettek. Néhányukat felborogatták, összekoszolták – ahelyett, hogy inkább próbálták volna megőrizni és például megfejteni a beléjük vésett, réges-régi hieroglifákat. A szándék tehát, hogy a környéket rendbe tegyék és felújítsák, értékelendő és éppen időszerű volt.

Az átalakított terület 2015. június 30-án, háttérben a rejtélyes bringástorony

Igen ám, de a munkák során kimélyítették a gödröket, és a kimarkolt földet a szép kőpadokra górták, mintha valami elrejtendő csúfságok lennének. A sétány és az elárasztott meder mellé ácsoltak egy magas, meredek pallójú emelvényt, amire kis léceken lehet fölkapaszkodni. Az átadás óta az új zugot MTB-, azaz mountainbike-pályának nevezik (a petanque-pályát pedig az összes tájékoztatótáblán pentanque pályának írják).

Betemetett régi kőpad az új "MTB-pálya" mellett

Az azonban nem derült ki, hogy miként is kell használni s mire való a fatorony; hogyan kell felmenni rá a biciklivel, és hogyan kell legurulni róla. Ha pedig már fejreállás és szaltó nélkül legurulunk, és túléljük azt, akkor is kérdés marad: hogyan ússzuk meg a dagonyába csapódás nélkül. Szóval, adtak a kakinak egy pofont, hiszen a jelek szerint most sajnos se Titkos-tó, se kőpadok, se MTB-pálya. De legalább van víz a növényeknek, s ez is örvendetes – akárcsak az is, hogy a közeli Oláh Gábor-szobornál még megvannak a szintén nagyon régi faülőkék. Igaz, a szobornak meg továbbra is törött az orra.

A bringapálya emelvényének lépcsőfokai


Felhívjuk a figyelmüket mindazoknak, akik az engedélyünk nélkül használják Debreceni Képeslapok fotóit és írásait, hogy amennyiben nem távolítják el az oldalaikról, akkor az bírósági eljárást és kártérítési követelést von maga után. A szabályos megosztásokat nagyon köszönjük!

Részlet a tájékoztatótáblákról: MTB és ,,pentanque"

1 megjegyzés:

  1. A hely, amiről az írás szól, a Békás-tó elődjének és a Sziklakert vízesésének a többletvizét hívatott elvezetni, elnyelni. Amíg nem épült meg a mai termálfürdő épületegyüttese, a Sziklakert és a Strand kerítése között volt egy tó, amit sűrű nád és bozót vett körül. Ennek a vizét egy ásott csatorna vezette el a Sziklakert mellett. A vízesés vize is ide érkezett. A csatorna elhaladt a Békés-tó Szabadtéri-szinpad felőli oldalánál és megkerülve azt folyt a Bessenyei utca irányába. Ez valamikor természetes meder volt, a környék csapadékvizét vezette a mai Atommagkutató Intézet irányába. A folyás vége az egykori Fűvészkertben található Pap-tavába érkezett, és látta azt el vízzel. Visszatérve a Nagyerdőre, az egykori meder még ma is megtalálható a Békás-tó mellett az Egyetem felőli oldalon. Sajnos a park rekonstrukciója következtében a további mederszakasz már nem volt fontos, hát az odahordott többlet föld és homok dombjain biciklipálya készült, megszüntetve a terület vízelfolyási lehetőségét. Így ott pangó vizes terület képződött, majd elmocsarasodott. Régen jártam arra, a mostani állapotot nem ismerem. A Békás-tó mai vízpótlását sem tudom hogyan oldják meg, de a többletvizet valahol el kell vezetni, amit a régi elzárt meder már nem tud ellátni...

    VálaszTörlés