Keresés ebben a blogban

2023. december 4., hétfő

„Visszakerült” a Mackós kút a Sas utcára


Debrecen kedvelt köztéri képzőművészeti alkotása a Mackós kút, amit Medgyessy Ferenc szobrászművész készített. Fotók: © Vass Attila Tamás / Debreceni Képeslapok

A Mackós kút körül a parkban és az utcában fák és padok voltak a letarolás előtt. Fotó: © Debreceni Képeslapok

A kompozíció a Régi Városháza mögötti parkban állt a Kis Orbán-ház mellett – amíg a mélygarázs építése miatt többek között ki nem vágták a fákat. A Mackós kutat 2023 decemberében, a mélygarázs építésének utolsó fázisában állították fel újra a Sas utcán, ahol egyfajta teret (parkot) alakítanak ki pl. gyepszőnyeggel és más növényekkel. Az alábbi képpáron íme az eredeti és a december 3-i állapot:

Ilyen volt, ilyen lett a Sas utca és a Kis Orbán-ház melletti park területe. Fotók: © Debreceni Képeslapok

A friss felvételünkön jól látszik, hogy a Mackós kutat az utca (tér / park?) közepére tették, és immár a Dósa nádor téren található Szent István-szobor felé néz, ottjártunkkor legalább is egyelőre úgy volt.

A Mackós kút a fakivágás előtti Sas utcai parkban. Fotó: © Debreceni Képeslapok

Érdekesség, hogy a debreceni Sas utcán álló macis kútnak (Medgyessy Ferenc művének) a Budapest II. kerületi Nagy Imre téren található egy ikertestvére. Ezt a művet és sok más debreceni alkotás távoli hasonmásait ebben az összeállításunkban mutattuk be. Fotók: © Vass Attila Tamás / Debreceni Képeslapok

A debreceni maci ikertestvére: a Budapest II. kerületi Mackós kút. Fotó: © Debreceni Képeslapok

DBKL

Felhívjuk a figyelmüket mindazoknak, akik az engedélyünk nélkül használják a Debreceni Képeslapok fotóit és írásait, hogy amennyiben nem távolítják el az oldalaikról, akkor az bírósági eljárást és kártérítési követelést von maga után. A szabályos megosztásokat nagyon köszönjük!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése