Keresés ebben a blogban

2023. december 18., hétfő

Régi idők karácsonyi–szilveszteri debreceni képeslapjai

A Royal Szálloda egy egészen elképesztő szilveszteri képeslapon, 1910-ből

Debrecenben is egykor december közepén már tömött sorok kígyóztak a postákban, hogy az emberek feladják a karácsonyi, év végi üdvözleteiket. Ez ma már nálunk se jellemző annyira, mint az internetes korszak előtt. Nyitóképünkön: bulizók a Royal Hotelnél, 1910-es képeslap. A teljes képet lásd lentebb.

Az ,,Építőipari KTSZ Debrecen" kereskedelmi forgalomba nem került, saját fotó-üdvözlőlapja. Fotós: Ismeretlen

Képeslapkínálat természetesen most is van. Furcsa viszont, hogy ezek a kártyák többnyire mindig is általános sablonok szerint készültek, s a karácsonyi és az újévi lapokon is leginkább rajzok, festmények szerepelnek. Konkrét városhoz általában alig kötődnek. Sokan egyébként a karácsonyi lapon tudják le az új évi jókívánságaikat is, de persze a két ünnep közelsége ellenére mindkettőnek létezik a maga palettája. A kiadványok a szokásos figurákat és jeleneteket ábrázolják napjainkban is és a múltban is.

Az „Építőipari KTSZ Debrecen” kereskedelmi forgalomba nem került,
saját fotó-üdvözlőlapja. Fotós: Ismeretlen

A szeretet ünnepére egyebek mellett angyalok, hóember, Mikulás, a három király, karácsonyfa és mindenféle gyertya, mécses, csillagszóró „dukál”. Ugyanakkor az új esztendei jókívánság gyanánt kéményseprő, malac, továbbá természetesen patkó és lóhere képe is látható a legkülönfélébb változatokban. Vannak nagyon szép havas tájak is, valamint például az anya és a gyereke közötti meghittséget kifejező kompozíció is, de ezek a ritkábbak. Debrecenről az is elmondható, hogy igazi téli havas fotó az ünneptől függetlenül is csak elvétve jelent meg a városról hivatalos képeslapon.

Búék 2000! Kiadó: Cívis Ház

Pedig ilyen felvételt is nagyon sokan készítenek róla a kezdetek óta. A Mátráról, Budapestről stb. káprázatos téli képeslapok maradtak fenn, de a cívisváros eddig valahogy kimaradt e körből. Nekem többek között egy sokszorosított fotógrafikám van: az egyik cég ezredfordulós üdvözlőlapja, ami mesés módon – havasan, esti fényekkel – mutatja a vállalat Petőfi téri palotáját. Kereskedelmi forgalomba ez a kártya se került, a társaság csak a partnereinek küldött belőle. Viszont, mivel jól sikerültnek mondható, e cikk végén a teljes nagyságában is ideillesztem a képeslapot.

A Verbőcy és a Deák Ferenc utca sarkán állt Royal Szálloda egy egészen elképesztő szilveszteri képeslapon, 1910-ből

Az Iparkamara utcai épület meseszerű prezentálása nemcsak a cégről kelt pozitív érzetet a szemlélőben, hanem a karácsony atmoszféráját is érzékletesen megjeleníti.

Képeslap anno... Másolat: Hatvany Józsefné / Képzőművészeti Kiadó

Végezetül pedig mi mással is zárulhatna ez a cikk, mint hogy mi is jó és sikeres ünnepi készülődést, valamint nagyon szép és boldog karácsonyt és új esztendőt kívánunk minden Kedves Olvasónknak!

Ünnepi pompában a Petőfi téri palota. Kiadó: Cívis Ház


Felhívjuk a figyelmüket mindazoknak, akik az engedélyünk nélkül használják a Debreceni Képeslapok fotóit és írásait, hogy amennyiben nem távolítják el az oldalaikról, akkor az bírósági eljárást és kártérítési követelést von maga után. A szabályos megosztásokat nagyon köszönjük!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése