Keresés ebben a blogban

2023. december 3., vasárnap

Csodás kis utcáink a Méliusz térnél


Debrecen Burgundia nevű városrészében kedves utcák húzódnak. Például a Kígyó, a Lorántffy és a Cegléd utca, melyek a Méliusz térbe futnak bele, ahol a Verestemplom tör a magasba. A Cegléd utca végénél a feledhetetlen Meteor Mozi épülete található. Fotók: © Vass Attila Tamás / Debreceni Képeslapok

Verestemplom, 90% szimmetria. Fotó: © Debreceni Képeslapok

Az első felvételen a Kígyó utca elején sárgálló házat mutattuk be, ahol korábban kovácsműhely és tejbolt is működött. A következő képen pedig a Kígyó és a Lorántffy utca közti kis teret örökítettük meg.


A Kossuth nevű utcánk (előzőleg Nagy Cegléd utca) folytatásában, azaz a Cegléd utcában érdemes megcsodálni a korábbi fodrászműhely patinás épületét is. Ott 2018 decembere óta cukrászda működik. A túlsó végen a Pacsirta utca nyílik, vele szemben pedig a Demke volt. Fotó: © Debreceni Képeslapok

Balra itt található a régi iskola egyik kapuja. Fotó: © Debreceni Képeslapok

Néhány házzal arrébb egy ma már szintén ,,történelmi nevezetesség" szolgálja a környék közönségét: egy kiskocsma. De van itt antikvárium (raktára), szerviz, babakellékbolt, borbély és lakberendezés is.

Hangulatos, összeillő múltidézó homlokzatok a Cegléd utcai házakon. Fotók: © Debreceni Képeslapok

Kedves Olvasónk, Kiss Erika a családjuk Cegléd utcai, egykori cukrászdájáról bocsátott egy páratlan felvételt a Debreceni Képeslapok rendelkezésére. A kocsmával szemközti vendéglőnek kerthelyisége is volt, ma pedig más jellegű üzletek működnek az épületben. 

Szabó István 1912-ben alapított cukrászdája a Cegléd utcán. Képadományozó: Kiss Erika

A környéken este is hangulatos bolyongani, erre mutatunk példát a következő, frissebb felvételünkön.

Téli este a Pacsirtánál, a teliholdas Cegléd utcán (23.02.07.). Fotó: © Debreceni Képeslapok

Ilyen volt a Cegléd utca 1981-ben a szolgáltatóháznál, melynek épülete eredetileg a 111 éve alapított, híres Szabó-cukrászdáé volt (a háttérben a Fényes udvari víztorony):

A Cegléd utca 1981-ben az egykori Szabó-cukrászdánál. Kiadó: Db. MJV Tanács Művelődési Osztálya

Nagyon sok szép régi épület tündököl egyébként a Verestemplom körül is. Ezek közül a Méliusz tér déli sarkában pompázó lakóházat emeljük ki:

A Faraktár utca melletti csodalak a Méliusz téren. Fotó: © Debreceni Képeslapok

A patinás patikaépület a Pacsirta és a Cegléd utca sarkán. Fotó: © Debreceni Képeslapok

Felhívjuk a figyelmüket mindazoknak, akik az engedélyünk nélkül használják a Debreceni Képeslapok fotóit és írásait, hogy amennyiben nem távolítják el az oldalaikról, akkor az bírósági eljárást és kártérítési követelést von maga után. A szabályos megosztásokat nagyon köszönjük!

A Monti ezredes utcában ezt a lakóházat renoválták, és nagyon szép lett (2019 májusi felvétel). Fotó: © Debreceni Képeslapok

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése