Keresés ebben a blogban

2023. december 10., vasárnap

A Centrum Áruház hőskora 35 sosem látott fotóval

A Hajdúsági Áruház (1968-tól Centrum Áruház) és látogatói a nyitás idején. Reprodukciók: HÁÉV-archívum / Cimre József

Debrecen egykori legnagyobb és legmodernebb üzletét, a Hajdúsági Áruházat 1962. augusztus 16-án adták át a Vörös Hadsereg útja 34–36. szám alatti új épületben, amit Mikolás Tibor tervezett.

A Hajdúsági Áruház átadása 1962. augusztus 16-án. Reprodukciók: HÁÉV-archívum / Cimre József

A létesítmény építéséről, megnyitásáról és az azt követő pillanatokról Kedves Olvasónk, Cimre József bocsátott rendelkezésünkre reprodukciókat az egykori HÁÉV archívumából. Elsőként az átadási ünnepséget és a felavatott üzlet korabeli kínálatát elevenítjük fel a fényképmásolatok segítségével.

A Hajdúsági Áruház cipő- és vegyesárui. Reprodukciók: HÁÉV-archívum / Cimre József

A Hajdúsági Áruház edény- és fonalkínálata. Reprodukciók: HÁÉV-archívum / Cimre József

Mint az a fantasztikus fotókon is kivehető, a „szupermarket” palettáját cipő, háztartási edény és gép, üveg-porcelán, tévé, játék, valamint ruházat, esernyő, kalap, tűzhely, kozmetikum stb. alkotta.

A Hajdúsági Áruház lámpa- és játékosztályai. Reprodukciók: HÁÉV-archívum / Cimre József

A lakásokat is magában foglaló, ötemeletes helyet a többség Centrum Áruházként ismeri. Ezt a nevet 1968-ban vette fel a debreceni kereskedelmi cég is, amikor megalakult a Centrum Áruház Vállalat. A cég ma magántulajdonban van, és a debreceni kereskedése a volt Unió Áruház helyén működik.

A Hajdúsági Áruház kalap- és üvegpalettája. Reprodukciók: HÁÉV-archívum / Cimre József

A Hajdúsági Áruház kerámia- és ingkínálata. Reprodukciók: HÁÉV-archívum / Cimre József

A Hajdúsági Áruház kozmetikumai és tűzhelyei. Reprodukciók: HÁÉV-archívum / Cimre József

Az ingatlan történetéről még annyi hadd álljon itt, hogy a napjainkban üres üzlethelyiségben az utolsó években az Alexandra Könyváruház működött 2008-tól 2020-ig. A Hajdúsági és a korábban a helyén állt épületek teljes történetét ez az összeállításunk ismerteti sok új és régi képpel.

A Hajdúsági Áruház tévé- és bútorárui. Reprodukciók: HÁÉV-archívum / Cimre József

A Hajdúsági Áruház (1968-tól Centrum Áruház) és látogatói az avatás idején.
(Nyitóképünk teljes méretben.) Reprodukciók: HÁÉV-archívum / Cimre József


A következőkben a házépítés és a belső kialakítás muzeális felvételeit osztjuk meg, köszönhetően a HÁÉV archívumának és Cimre Józsefnek. Érdemes megcsodálni az épületet díszítő egykori képzőművészeti alkotásokat is!

A Hajdúsági Áruház (1968-tól Centrum Áruház) belső kialakításánakk pillanatai. Reprodukciók: HÁÉV-archívum / Cimre József


Köszönjük szépen a képeket és a figyelmet! Olvasóinkat továbbra is arra buzdítjuk, hogy régi és friss képeiket, témajavaslataikat küldjék el nekünk közzététel céljából a dkepeslapok@gmail.com címre!



Felhívjuk a figyelmüket mindazoknak, akik az engedélyünk nélkül használják a Debreceni Képeslapok fotóit és írásait, hogy amennyiben nem távolítják el az oldalaikról, akkor az bírósági eljárást és kártérítési követelést von maga után. A szabályos megosztásokat nagyon köszönjük!

A Hajdúsági Áruház (1968-tól Centrum Áruház) építésének pillanatai. Reprodukciók: HÁÉV-archívum / Cimre József

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése