Keresés ebben a blogban

2023. december 21., csütörtök

Kiss Ernő cukrászdája a Batthyány-sarkon, a bontás előtti Békás-tó, Rákóczi és Bajcsy utca – a Ti képeiteken

Az egykor a Ludas Matyi helyén működő Kiss Ernő-féele cukrászda belseje. Reprodukció: Győri Ildikó

Debrecen közeli és távolabbi múltjáról kaptunk ismét sok szép régi képet Kedves Olvasóinktól hozzászólásban, üzenetben vagy a dkepeslapok@gmail.com címünkre. Győri Ildikó az egykori Kiss Ernő-féle cukrászdáról csatolt külső-belső képeket, így fogalmazva: „párom nagyszüleinek, Kiss Ernőnek a cukrászdája volt ott. Az államosítás után lett Ludas Matyi”. A hely más névvel és funkcióval ma is megvan a Batthyány utca és a Szent Anna utca sarkán.

Kiss Ernő cukrászdájának portálja. Reprodukció: Győri Ildikó

Masits István az átépítés előtti, hófödte Békás-tóról küldött képet, a következő jelenetében pedig a Kígyó és a Lorántffy utcák találkozási helyét tanulmányozhatjuk neki köszönhetően. 

Az átépítés előtti Békás-tó téli arca a hófödte kis hídnál. Fotó: © Masits István

Csendélet a Kígyó és a Lorántffy utca sarkán. Fotó: © Masits István

„Lakner család” a Bajcsy-Zsilinszky utca 7. szám alatti, lebontott házról postázott archív fotót. A szép épület helyén ma már egy sokkal nagyobb szálloda található.

A Bajcsy-Zsilinszky utca 7. szám alatti, lebontott ház. Fotó: © „Lakner család”

A Déri térről és a Déri Múzeumról, továbbá a Munkácsy-trilógiáról szóló összeállításunkhoz is szép számmal kaptunk olvasói fotókat. Alább Imre Kosa Kósa és Bányai Sándor képeit is közöljük. 

A Déri Múzeum és a park. Fotó: © Imre Kosa Kósa

A Krisztus Pilátus előtt című Munkácsy-festmény (1881) a Déri Múzeumban. Fotó: © Imre Kosa Kósa

A Déri tér téli arca mellett László Ákos grafikája is megelevenedik olvasóinknak köszönhetően.

A téli Déri tér 2014-ben. Fotó: © Bányai Sándor

Nagy Zsuzsanna ezt a László Ákos-grafikát csatolta nekünk a Déri Múzeumról

Foglalkoztunk a Rákóczi és a Hunyadi utca sarkának régi házaival is, ezzel kapcsolatban Bányai Sándor csatolta a 2016-os téli panorámaképeit, melyek szintén megidézik a lebontott épületeket. Ezt követően az első virágkarnevált bemutató anyagunkhoz érkezett képekben is gyönyörködhetünk, mégpedig Répás Zoltánnak és Péli Jánosnak köszönhetüen.

A Rákóczi és a Hunyadi utca sarka 2016-ban. Fotó: © Bányai Sándor

A Rákóczi és a Hunyadi utca sarka 2016-ban. Fotó: © Bányai Sándor

Olvasóifotó-összeállításunk előző részei itt csodálhatók meg. Kedves Olvasóinkat pedig továbbra is arra buzdítjuk, hogy archív és friss képeiket, témajavaslataikat küldjék el nekünk közzététel céljából a dkepeslapok@gmail.com címre! Köszönjük szépen!

Pillanatkép 1999-ből, mikor a délelőtti felvonulás után a Piac utcán lehetett megnézni a virágkocsikat. Fotó: © Répás Zoltán

DBKL

Felhívjuk a figyelmüket mindazoknak, akik az engedélyünk nélkül használják a Debreceni Képeslapok fotóit és írásait, hogy amennyiben nem távolítják el az oldalaikról, akkor az bírósági eljárást és kártérítési követelést von maga után. A szabályos megosztásokat nagyon köszönjük!

Az 1987-es virágkarnevál menetirányítói igazolványa. Fotó: © Péli János

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése